Ország-világ

2010.05.11. 00:20

Először látogatott orosz elnök Szíriába

Szíria - Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő este megérkezett Damaszkuszba. Ez az első alkalom, hogy orosz államfő Szíriába látogat. Medvegyev Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozik majd.

A közel-keleti állam egykor a Szovjetunió legfőbb szövetségese volt a régióban, a jelenlegi találkozó célja a korábbi jó viszony felélesztése. Oroszország vezetője egyebek között az iráni atomprogramról és az orosz-szíriai katonai, oktatási, egészségügyi és kereskedelmi együttműködésről fog tárgyalni partnerével. Medvegyevet egy magas rangú üzletemberekből álló csoport kísérte el, de vele van az energetikai miniszter, Szergej Smatko is.

Az orosz és a szíriai fél szeretné a jelenlegi 1,5 milliárd dolláros kétoldalú kereskedelmet 2 milliárdra növelni az év végéig. Orosz befektetők egy olajfinomítót is terveznek a Szíria északkeleti részén található Deir az-Zúrban, továbbá szeretnének egy olajvezetéket építeni, amely az iraki Kirkukból a Baniasz nevű szíriai kikötőbe vezetne. A két elnök és kísérete hétfő este tárgyal először, majd kedden a megbeszélések második fordulója következik.

Az oroszok felé megnyilvánuló nagyrabecsülést Damaszkusz fellobogózása is jelzi: a lengedező orosz zászlók a régió stabilitásának őrét, a szíriai politika támogatóját üdvözlik - írta egy napilap. Oroszország az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió mellett komoly szerepet játszik a közel-keleti békefolyamat újraindításában, az al-Vatan napilap pedig egyenesen úgy véli, a növekvő orosz érdeklődés azt mutatja, hogy a föderáció szuperhatalmi szerepre tör.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában