Ország-világ

2010.05.06. 15:26

Halálra ítélték a mumbai merénylőt

India - Halálra ítélte csütörtökön egy indiai különleges bíróság azt a 22 éves pakisztáni férfit, aki másfél évvel ezelőtt részt vett a mumbai (Bombay) terrortámadásokban.

Mohammed Adzsmal Amir volt az egyetlen, aki az India pénzügyi fővárosában 2008. november 26. és 29. között elkövetett terrorakció végrehajtói közül életben maradt. A támadásokban 166-an haltak meg, és több mint 300-an sebesültek meg. Az állig felfegyverzett tíz terroristából álló kommandó valósággal ontotta a halált két luxusszállodában, egy népszerű étteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban.

A halálos ítéletet M. L. Tahalijáni bíró mondta ki a Kaszab (Mészáros) néven ismert fiatalember ügyében, akit négy vádpontban találtak bűnösnek: emberölésben, India elleni háborús cselekményekben, összeesküvésben és terrorizmusban.

A férfi hagyományos pandzsábi fehér öltözékben jelent meg a bíróság előtt, és szemét a padlóra szegezve, fejét keze közé hajtva hallgatta az ítélethirdetést.

A bíró kijelentette: a büntetésnek arányosnak kell lennie az elkövetett bűncselekménnyel, és a halálbüntetésre az indiai igazságszolgáltatás iránti bizalom megőrzése érdekében van szükség.

Kaszab szerepét az 52 emberéletet követelő főpályaudvari mészárlásban ujjlenyomatok és a biztonsági kamerák felvételei alapján bizonyították.

India a sajtó által csak "indiai szeptember 11-ként" emlegetett támadássorozatot a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba szélsőséges csoport számlájára írta. Emiatt februárig felfüggesztette a béketárgyalásokat a szomszédos Pakisztánnal.

Indiában a halálbüntetést kötél általi kivégzéssel hajtják végre. Uddzsval Nikam, a perben kirendelt különleges ügyész szerint Kaszab ítéletének végrehajtására legfeljebb egy évet kell várni.

Annak ellenére, hogy 2007-ben és 2008-ban India az ENSZ-ben a halálbüntetés kiszabására vonatkozó moratórium ellen szavazott, az országban a utóbbi időben nem hajtottak végre kivégzést. 1998 óta mindössze egyetlen embert végeztek ki, egy férfit, aki egy 14 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt végezte akasztófán 2004 augusztusában. A Rádzsiv Gandhi indiai kormányfő elleni 1991. évi merénylet és a parlament épülete elleni 2001. évi támadás felelősei még mindig a kivégzésükre várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában