Ország-világ

2010.05.16. 09:31

Hétfőn máris ülésezik az új Országgyűlés

Megkezdi az érdemi munkát az újonnan megalakult Országgyűlés: hétfőn a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítást, valamint a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatokat tárgyalják a képviselők.

MTI

A parlament lefolytatja az Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt által benyújtott, a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat általános vitáját is; ennek elfogadásához a házszabály szerint kétharmados többség kell.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint „a magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki".

A politikai nyilatkozat úgy folytatódik: „a magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét". Az Orbán Viktor által jegyzett előterjesztés szerint a nemzeti együttműködés rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok.

A pénteki alakuló ülés után hétfőn máris munkához látnak az újonnan megválasztott képviselők. Fotó: MTI

A pénteki alakuló ülés után hétfőn máris munkához látnak az újonnan megválasztott képviselők.
Fotó: MTI

Hétfőn együttesen vitatja meg a parlament az alkotmánymódosítást, a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló és a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkároknak a jogállásáról szóló törvényjavaslatokat. Mindhárom javaslatot Navracsics Tibor, Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) nyújtotta be.

Az alkotmánymódosítás 200-ban határozná meg az Országgyűlés létszámát, rendezve a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét is, és az alaptörvényben nevesítené a miniszterelnök-helyettesi poszt intézményét, valamint – a kormány szervezetalakítási szabadságának részeként – külön törvényi szabályozás körébe utalná a kormányzati szervek alkalmazottainak jogállására vonatkozó rendelkezéseket. Az indoklásban az előterjesztők emlékeztetnek arra, hogy a 200 tagú parlamenthez, amelyben 13 kisebbségi képviselő dolgozhatna, módosítani kell a választási törvényt is.

A minisztériumok felsorolásáról szóló előterjesztés szerint a tárcák száma az eddigi tizenháromról nyolcra csökken, ezek a következők: Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium.

Orbán nyújtotta be a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. Fotó: MTI

Orbán nyújtotta be a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.
Fotó: MTI

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslat egyik legfontosabb intézkedése a közigazgatási államtitkári tisztség visszaállítása, ami – a javaslat indoklása szerint – lehetővé tenné, hogy professzionális köztisztviselők vezessék a minisztériumok szakmai igazgatását, „következetesen elválasztva őket a politikai vezetéstől". Az előterjesztés – a Miniszterelnöki Hivatal helyébe lépő – Miniszterelnökség létrehozását is tartalmazza. Az indoklásban az is szerepel, hogy a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok 2010. szeptember 1-jei visszaállításával csaknem négyéves mulasztást pótolhat a jogalkotó.

Hétfőn délelőtt ülésezik az alkotmányügyi bizottság, amelynek döntenie kell e javaslatok mellett a többi benyújtott előterjesztés tárgysorozatba vételéről, illetve általános vitára való alkalmasságáról is.

Kedden is ülésezik majd az Országgyűlés, hogy, ha lesznek módosító indítványok, akkor lefolytassa az alkotmánymódosítás, valamint a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatok részletes vitáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában