Ország-világ

2010.05.07. 09:23

Ismét jelentős mennyiségű hamut fog szétszórni az izlandi vulkán

Izland - Ismét jelentős mennyiségű hamut fog szétszórni az izlandi Eyjafjallajökull vulkán - közölték csütörtök este izlandi meteorológusok.

Az izlandi meteorológiai szolgálat és a földtani intézet arról tájékoztatott, hogy a kitörések ismét robbanásszerűek lettek: leállt a lávafolyás, és a magma zöme szétszóródik a kráterben történő robbanások miatt.

"A hamucsóva négytől hét kilométeres magasságig emelkedett a kráter fölött, és jelentős mennyiségű hamuhullás várható" - olvasható a közleményben, amely szerint "nincs jele annak, hogy a kitörés rövidesen befejeződik".

Közben Írország partjaitól nyugatra 1600 kilométer széles hamufelhő alakult ki, és emiatt pénteken ismét le kell zárni a nyugat-írországi repülőtereket. Az ír hatóságok szerint az elmúlt napokban a változó széljárás hatalmas, szélességében és magasságában egyaránt növekvő hamufelhővé dagasztotta az izlandi vulkánból kitört hamut.

A figyelmeztetés néhány órával az után látott napvilágot, hogy Írország összes repülőterét újra megnyitották.

Az európai légteret ellenőrző nemzetközi szervezet, az Eurocontrol szerint a hamufelhalmozódás újabb légi közlekedési akadályokat gördít, mivel a hamufelhő fokozatosan tízezer méter felé, a transzatlanti járatok repülési magasságába emelkedik. Az elmúlt napokban a hamufelhő hatezer méter alatti magasságban maradt.

Az Eyjafjallajökull vulkán április 14-én tört ki, a keletkező hamufelhő közel egy hétre megbénította az európai légi forgalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában