Ország-világ

2010.05.10. 12:53

Jogerős az áprilisi választás eredménye

Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután valamennyi jogorvoslati lehetőség lezárult; az új Országgyűlés alakuló ülését várhatóan május 14-ére, péntekre hívja össze Sólyom László köztársasági elnök.

A Legfelsőbb Bíróság hétfőn érdemi vizsgálat nélkül elutasította az országos listás mandátumok kiosztásáról szóló, az Országos Választási Bizottság határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet.

Ez azt jelenti, hogy további jogorvoslatnak már nincs helye.

Az április 11-ei első forduló eredményei április 15-ére váltak jogerőssé, az április 25-ei második forduló után pedig május 3-án, a területi listás választás eredményei május 6-án váltak jogerőssé. Az OVB pedig ezt követően megállapította, hogy az egyes országos listák hány mandátumra jogosultak, és a mandátumra jogosult országos listákról mely jelöltek jutottak mandátumhoz.

A határozat ellen vasárnap 16 óráig lehetett bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz, a határidőig egy ilyen érkezett. Ezt azonban az LB hétfőn hozott végzésében hivatalból elutasította, ugyanis a jogorvoslati kérelmet e-mailben nyújtották be ügyvédi képviselet és illeték lerovása nélkül. (A bírósági eljárásban azonban kötelező az ügyvédi képviselet és 7.500 forint illetéket is le kell róni.) Az OVB határozata tehát hétfőn jogerőre emelkedett.

Az országgyűlési választáson három "szinten" történik az eredmények megállapítása: az egyéni választókerületekben mandátumhoz jutott képviselők körét a 176 egyéni választókerületi választási bizottság állapítja meg, a területi listáról mandátumhoz jutottakat a 20 területi választási bizottság, az országos listáról mandátumot szerző képviselőket pedig az Országos Választási Bizottság.

Azonban mivel a választási rendszer elemei és így az eredmény-megállapítás szintjei is egymásra épülnek, az adott szint eredmény-megállapításáig meg kell várni az alacsonyabb szintű eredmények jogerőssé válását. Ez az oka annak, hogy bár a második forduló után az egyéni választókerületi eredmények május 3-ára jogerőssé váltak, az országos listáról mandátumot szerzőkről szóló OVB-határozat csak a háromnapos jogorvoslati határidő letelte és a felülvizsgálati kérelem elutasítása után, május 10-én vált jogerőssé.

Az OVB-határozat jogerőssé válása egyben azt is jelenti, hogy az eredmény-megállapításhoz kapcsolódó valamennyi döntés jogerőssé vált, azaz kialakult a választás jogerős végeredménye.

A tervek szerint az OVB hétfőn közleményt ad ki a választás összesített eredményéről, szerdán pedig átadja az országos listás mandátumot szerzett képviselőknek a megbízólevelet.

Az Országgyűlés alakuló ülését várhatóan május 14-ére hívja össze Sólyom László köztársasági elnök.

Címkék#választás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában