Ország-világ

2010.05.26. 21:47

Londonnak 225 nukleáris robbanótöltete van

Nagy-Britannia - Először árulták el szerdán Londonban Nagy-Britannia nukleáris arzenáljának méretét, és a brit külügyminiszter 225-ben nevezte meg a nukleáris robbanótöltetek számát.

William Hague azután tette meg bejelentését a brit képviselőházban, hogy az amerikai kormányzat májusban közölte: nukleáris robbanótöltet-készlete 5113 darabból áll és további több ezer elavult vár leselejtezésre.

Az amerikai nukleáris arzenálra vonatkozó, nyilvánosságra hozott adatok a készletek gyors csökkenésére utalnak.

"Úgy gondoljuk, eljött a megfelelő idő, hogy nyitottabbak legyünk az általunk birtokolt fegyverekkel kapcsolatban" - jelentette ki Hague. - "Megítélésünk szerint ez elősegíti a bizalom légkörének kialakulását a nukleáris fegyverekkel rendelkező és az ilyenekkel nem rendelkező államok között és hozzájárul a nukleáris fegyverek számának csökkentéséhez a világon".

Nagy-Britannia korábban felfedte, hogy 160 bevethető robbanótöltettel rendelkezik, de Hague bejelentése nyomán először vált ismertté a brit nukleáris arzenál teljes nagysága.

Alistair Burt brit külügyminiszter-helyettes az ENSZ-nél akkreditált tudósítók előtt szerdán kijelentette, hogy Hague megbízásából érkezett New Yorkba, az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciájára, hangsúlyozandó a képviselőházban elhangzott bejelentés fontosságát.

"Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása kérdésében minden a bizalmon múlik, a szerződés részesei közötti bizalmon" - mondta Burt.

Mint hangsúlyozta, az új brit kormány tudatában van annak, hogy az atomsorompó-egyezményre komoly nyomás nehezedik, miután az előző, 2005-ben megrendezett felülvizsgálati konferencia eredménytelenül zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában