Ország-világ

2010.05.29. 13:01

Magyarország új miniszterelnöke Orbán Viktor - megalakult az új kormány

Szombat koradélután megalakult a második Orbán-kormány. Kövesse az országgyűlés hétvégi ülését percről percre!

Delmagyar.hu

14:19 A miniszterek aláírják az esküokmányt. A Szózat eléneklésével véget is ért az Orbán-kormány alakulására összehívott Országgyűlés.

14:18 Hivatalosan is megalakult az Orbán-kormány. Szűcs Lajos jegyző előolvassa a kormánytagoknak esküjük szövegét. Az országgyűlés felállva hallgatja a kormánytagok eskütételét.

14:16 Schmitt Pál házelnök megkapta Sólyom László államfő átiratát, amely a minszterek kinevezéséről szól. Ezekben a percekben éppen ezt ismertetik.

14:14 Orbán arra kérte a képviselőket, segítsék, biztassák a minisztereket munkájukban. Ezután minden minisztert kézfogással köszöntött.

14:12 - Két igazi politikai harcos - így jellemezte Orbán Viktor Navracsics Tibort és Semjén Zsoltot, két miniszterelnök-helyettesét. Navracsics közigazgatási és igazságügyi miniszterként, Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormányban.

14:10 Fazekas Sándor vidékfejlesztési minszternek azt kell bebizonytania Orbán Viktor szerint, hogy a vidék, a falu nem a múlt, hanem a jövő. Hende Csaba miniszterre vár az a "cseppet sem egyszerű feladat, hogy megtalálja a helyét a XXI. században."

14:09 Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztere a kormányban. - Azt várják tőle az emberek, hogy mentse meg az egészségügyet - mondta a miniszterelnök.

Az Orbán-kormány minisztereinek kinevezése a Sándor-palota Tükörtermében. Fotó: MTI (galéria)


14:08 Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől azt várja Orbán Viktor, hogy védje meg a még megmaradt nemzeti vagyont.

14:06 Martonyi János külügyminisztert, majd Pintér Sándor belügyminisztert mutatta be Orbán Viktor.

14:05 - Nem a hagyományos ágazati rendben szerveztük meg a kormány munkáját - mondta a minszterelnök, majd elsőként Matolcsy Györgyöt mutatta be. - Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson.

14:02 Folytatódik a Parlament ülése a miniszterek bemutatásával. Orbán Viktor mutatja be új, második kormányát.

13:32 A Sándor-palotában tartott ünnepélyes aktussal felállt az új kormány. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A kinevezés elején a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt, míg a végén a Szózatot. Miután Orbán Viktor egyenként gratulált a frissen kinevezett minisztereknek, a köztársasági elnök és a miniszterelnök részvételével csoportkép készült az új kormány tagjairól.

13:10 Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat szombaton a Sándor-palotában. Az államfő belügyminiszterré nevezte ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot.

A második Orbán-kormány tablója.

A második Orbán-kormány tablója. Sólyom László köztársasági elnök (j6) és Orbán Viktor miniszterelnök (b5), valamint kormányának miniszterei kinevezésüket követően csoportképen állnak a Sándor-palotában. Balról jobbra Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

12:28 Nem sokkal dél után érkezett Orbán Viktor az államfő parlamenti dolgozószobájába, ahol átadta Sólyom Lászlónak előterjesztését kormánya minisztereiről.

Az átadásra a miniszterelnököt elkísérte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Szijjártó Péter, a párt szóvivője is.

Sólyom László a tervek szerint délután egy órakor, a Sándor-palotában adja át a miniszteri kinevezési okiratokat a leendő minisztereknek. Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.

Kövér László rövidre vágatta a haját az Orbán-kormány megalakulására

Rövidre vágatta korábban vállig érő haját Kövér László szombatra, a második Orbán-kormány megalakulásának napjára. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek az új kormányfő eskütétele után nyilatkozva azt mondta: "levágattam, mert megígértem". Hozzátette: "2006-ban azt megfogadtam, hogy ha az a garnitúra, amely visszaidézte az 1990 előtti időszakot, feláll a hatalom székeiből és odébb oldalog, az lesz az a pillanat, amikor levágatom a hajam". Kövér László beszámolója szerint az elmúlt négy évben azért járt fodrásznál, hogy minimális igazítással "elviselhetővé" tegye a helyzetet.

 12:26 Orbán Viktor kormányfő a jelenlegi miniszterelnöki szobákat foglalja el a Parlamentben - mondta Szijjártó Péter szombaton. A miniszterelnöki szóvivő közölte: az Országház I. kapunál található főemeleti miniszterelnöki szobákba és az ahhoz tartozó termekbe költözik be Orbán Viktor és itt kap szobát Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes is. Hozzátette: a Varga Mihály leendő államtitkár által vezetett Miniszterelnökség és a szóvivői stáb az épület ugyanebben a szárnyában, a félemeleten foglalja majd el az irodákat. A főemeleti irodákat használta Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Orbán Viktor miniszterelnöki szobája 1994 és 2002 között a VI. kapuhoz közel lévő, főemeleti iroda volt, ez most jelenleg Sólyom László köztársasági használja (az államfő szombaton itt fogadta a kormányfőt). Ezt a tavasszal az Országház felújítatta.

11:52 A Magyar Televízió Kormányalakítás 2010 című politikai műsorából kiderült, sem Botka László sem Ujhelyi István nem szavazott a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről - nem voltak jelen a parlamentben.

Orbán Viktor miniszterelnökké választása a Parlamentben 2010. május 29-én. Fotó:MTI (galéria)


11:38 Orbán Viktor az ülésterem díszpáholyában fogadja a legfőbb közjogi méltóságok gratulációját. Kétórás szünet következik. Ezalatt Orbán átadja Sólyom Lászlónak a miniszterek kinevezési okmányait. Sólyom ezután körülbelül délután egy órakor a Sándor-palotában kinevezi a minisztereket, akik ezután visszajönnek a parlamentbe, ahol a miniszterelnökhöz hasonlóan ők is esküt tesznek.

11:37 Fanfárok közepette kiviszik a teremből a nemzeti és történelmi zászlókat. A képviselők felállva tisztelegnek a lobogók előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt családtagjai ülnek a páholyban az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Beliczay László

Orbán Viktor miniszterelnök családtagjai ülnek a páholyban az Országgyűlés plenáris ülésén.
MTI Fotó: Beliczay László

11:35 Orbán Viktor aláírja az esküokmányt. Majd a szokásjognak megfelelően a miniszterelnöki székbe ül a képviselői helye helyett. Ezután Schmitt Pál köszönti az új miniszterelnököt.

11:34 Az eskütétel után a Tisztelt Ház elénekelte a Himnuszt.

11:33 Orbán Viktor leteszi a miniszterelnöki esküt. A képviselők felállva hallgatták végig. A ceremónia előtt a díszőrség behozta az ülésterembe a nemzeti és történelmi zászlókat.

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszél a parlament plenáris ülésén. Fotó: MTI/Beliczay László

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszél a parlament plenáris ülésén.
Fotó: MTI/Beliczay László

11:30 Az Országgyűlés 261 igen, 107 nem, 0 tartózkodással elfogadta a kormányprogramot és megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort. 18 képviselő nem szavazott.

Megköszönték Bajnainak

Az MSZP-frakció megköszönte Bajnai Gordon távozó miniszterelnöknek elmúlt egyéves tevékenységét, amelyet a képviselőcsoport vezetője szerint a szocialisták büszkén vállalhatnak. Mesterházy Attila szombati közleményében úgy fogalmazott, hogy az új kormány megalakulásával megszűnt az előző kabinet megbízatása, de az elmúlt egy év munkájának eredménye megmarad: a sikeres válságkezelésnek köszönhetően mára erősebb lett az ország, újra beindult a növekedés, nagyobb biztonságban vannak az emberek. A frakcióvezető hozzátette: egy évvel ezelőtt tudták, hogy a felelősség nagy, a feladat pedig nehéz lesz, de a kormány és a MSZP közösen vállalta és végigvitte mindazt, amit egy év alatt lehetett.

11:28 Határozathozatal következik a kormányprogramról és a miniszterelnök megválasztásáról. Schmitt az alkotmányból idézi fel a tudnivalókat és teendőket.

11:27 "Mindössze" 20 percben válaszolt a minszterelnökjelölt a kormányprogram vitájára. Fidesz-KDNP-s vastaps kíséretében ment vissza a helyére.

11:26 A nap eddigi legjobb poénja: az eredmény csak a szótárban előzi meg a munkát...

11:24 A miniszterelnökjelölt külföldi gazdasági megoldásokat sorol a válság megoldására. Leginkább az adott okot Orbánnak a bizakodásra, hogy minden frakció talált valamit a kormányprogramban, amelyet támogatni tud.

11:21 Orbán szerint a külpolitikát ért bírálatok inspirálóak voltak számára.

11:11 "A mi forradalmunk az április választás lesz" - idézi saját magát Orbán. Tapsot kap érte.

11:06 Orbán Viktor miniszterelnökjelölt a kormányprogram vitájának zárszavát mondja el. Ahogy korábban írtuk, akár 30-40 percet is beszélhet, nincs időkorlátja a mondandójának.

11:03 Schmitt Pál, az országgyűlés elnöke megnyitja az ülést. Név szerint köszönti Sólyom László államfőt, Paczolay Pétert az Alktománybíróság elnökét, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnököt, Orbán Viktor leendő és Bajnai Gorndon ügyvezető kormányfőt.

11:00 Lassan megkezdődik a parlamenti ülés. Az ülés Orbán Viktor miniszterelnökjelölt beszédével indul. Ezután a képviseők egy szavazással megválasztják miniszterelnöknek Orbánt, illetve jóváhagyják a kormányprogramot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában