Ország-világ

2010.05.08. 20:31

Medvegyev újabb katyni iratokat adott át Komorowskinak

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a katyni mészárlásról lefolytatott bírósági eljárás iratainak újabb 67 kötetét adta át a Győzelem Napja ünnepségeire Moszkvába érkezett Bronislaw Komorowski lengyel ügyvezető elnöknek szombaton.

Medvegyev kijelentette: személyes utasítására folytatódik az ügyben az eljárás és a dokumentumok titkosításának feloldása. Megemlítette, hogy erre, valamint a lengyel fél bevonására ígéretet tett Krakkóban, ahol Lech Kaczynski elnök temetésén vett részt.

Külön kiemelte a két ország kormánystruktúrái és igazságügyi szervei közötti kiváló együttműködést a Lech Kaczynski államfő repülőgépét ért katasztrófa vizsgálatában.

Komorowski köszönetet mondott az újabb dokumentumok átadásáért és kijelentette: ezt az orosz-lengyel kapcsolatokban mindig akadályt jelentő katyni ügyben folytatandó, "a katyni csomó elvágását szolgáló" további munka első lépésének tekinti. Azt mondta, a katyni mészárlás a lengyel és az orosz nép közösen megélt szenvedését jelképezi, és ez a tény jó alap lehet a két nép közötti kapcsolatok fejlesztéséhez.

A Szmolenszk melletti Katynban és több más helyen 1941-ben mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot és civilt mészároltak le a legfelső szovjet pártvezetés döntése alapján, és a gyilkosságokért Oroszország egészen a nyolcvanas évekig a németekre hárította a felelősséget tagadva, hogy köze van hozzájuk.

A Lech Kaczynski elnököt és kíséretét az 1941-es események évfordulós ünnepségeire a katyni emlékhelyre szállító repülőgép április 10-én zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtérnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában