Ország-világ

2010.05.26. 00:11

Megostromolták a drogbáró főhadiszállását - 31 halott

Jamaica - Több mint ezer rendőr és katona megostromolta Nyugat-Kingstonban egy drogbáró fegyveres gengszterek által védett főhadiszállását, és az összecsapások két napja alatt - keddig - hivatalos források szerint legkevesebb 31 ember életét vesztette.

Több mint ezer rendőr és katona megostromolta Nyugat-Kingstonban egy drogbáró fegyveres gengszterek által védett főhadiszállását, és az összecsapások két napja alatt - keddig - hivatalos források szerint legkevesebb 31 ember életét vesztette. A rendőrség szerint a halálos áldozatok közül 28 polgári személy. 211 embert őrizetbe vettek. A jamaicai főváros Tivoli Gardens nevű nyomornegyedéből még kedden is szórványos lövöldözés hallatszott. A hatóságok Christopher "Dudus" Coke-ot próbálják meg kézre keríteni, akinek a kiadatását az Egyesült Államok kérte, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene.

Kingston több negyedében vasárnap rendkívüli állapotot vezettek be, miután a drogbáró emberei több rendőrőrsöt is tűz alá vettek, mert tudomásukra jutott, hogy a kormányfő beleegyezett a kiadatásba. A támadók autókat raboltak el és lakásokat fosztottak ki.

Bruce Golding miniszterelnök, aki Nyugat-Kingston parlamenti képviselője, kilenc hónapon át megtagadta a magas kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Coke kiadatását. A támadások nyomán "erőteljes és határozott" lépéseket helyezett kilátásba a rend helyreállításának érdekében. Katonai helikopterek bombákat dobtak le a drogbáró feltételezett tartózkodási helyén, Tivoli Gardensben.

Kingstoni jelentések szerint fegyveresek barikádokat emeltek, a magasabb épületekről pedig orvlövészek vették tűz alá a golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő kormánycsapatokat. Noha Dwight Nelson biztonsági miniszter szerint "a rendőrség ura a helyzetnek", a lövöldözés kedden a Tivoli Gardensszel határos más szegénynegyedekre is kiterjedt.

A karibi szigetország a térség legnagyobb marihuánatermesztője, a fegyvercsempészek valóságos paradicsoma. Jamaica a világ élvonalában jár a gyilkossági ráta tekintetében: tavaly 2,8 millió lakosra mintegy 1660 emberölés esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában