Ország-világ

2010.05.27. 13:29

Pintér Sándor: ki kell vizsgálni a 2006 őszi eseményeket

"Szerintem történtek szabálytalanságok" - fogalmazott a belügyminiszter-jelölt, Pintér Sándor.

Delmagyar.hu

A 2006 őszi események kivizsgálásának meg kell történnie - jelentette ki Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságában csütörtöki meghallgatásán egy képviselői kérdés kapcsán.

A bizottság támogatta Pintér Sándor miniszterré történő kinevezését. A 2006 szeptemberi, októberi eseményeken történt rendőri intézkedések kapcsán kifejtette: "ránézésre" felmerülhettek szakmai hiányosságok. A miniszterjelölt hozzátette: addig azonban, amíg a Balsai István vezette tényfeltáró bizottság nem végez az akkori események feldolgozásával és értékelésével, nem akar állást foglalni a kérdésben.

"Szerintem történtek szabálytalanságok" - fogalmazott a belügyminiszter-jelölt, aki Gulyás Gergely (Fidesz) bizottsági alelnök kérdésére válaszolt. A képviselő azt kérdezte, hogy a jelöltnek mi a véleménye a 2006 őszi események rendőri intézkedéseiről, illetve azt firtatta, hogy áll-e személyes kapcsolatban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal. Pintér Sándor elöljáróban megjegyezte: az akkori eseményeket a sajtón keresztül követte, az intézkedésekről nem lehettek belső információi. "Ránézésre, külső szakemberként mindkét esetben (2006 szeptember és október) szakmai hiányosságok felmerültek az én értékítéletem szerint, de nem lenne helyes, ha a teljes ismeret nélkül állást foglalnék bármely személy szakmai és jogi megítélésében" - fogalmazott, hozzátéve, ezt csak akkor lehet megtenni, ha az akkori eseményeken történtekről minden információ rendelkezésre áll.

Pintér Sándor ígéretet tett arra, hogy a Belügyminisztérium minden adatot felkutat és azokat hiánytalanul átadja annak a bizottságnak, amely a 2006-os őszi eseményeken történtek feltárásával foglalkozik. Gergényi Péterhez fűződő viszonyáról Pintér Sándor azt mondta, 1980 óta ismeri a volt főkapitányt, aki többször volt beosztottja is. "Szakmai barátság" fűzi Gergényihez, így - mint mondta - a volt főrendőr tevékenységének megítélésére szubjektív okokból nem vállalkozik.

A 2006-os eseményekről összességében Pintér Sándor úgy vélekedett, a kivizsgálásnak ezért kell megtörténnie, mert szakmai oldalról elfogadhatatlan, hogy a rendőrségre bízott védelem nem felelt meg az elvárásoknak, nem tudták megvédeni a Magyar Televízió épületét annak ellenére, hogy jelentős erők álltak rendelkezésre a fővárosban. Továbbá folytatta, az ünneplő tömegbe olyan emberek kerültek, akik bomlasztották az ünneplőket, és nem az ünnephez méltóan viselkedtek, és ezt is meg kellett volna akadályoznia a rendőrségnek. Baracskai József szocialista képviselő azt firtatta a jelölttől, hogy osztja-e a Jobbik véleményét arról, hogy létezik cigánybűnözés.

Pintér Sándor közölte, aki nem tartja be a hatályos magyar törvényeket, azokat meg kell büntetni, és ellenük el kell járni függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartozik, vagy esetleg külföldi állampolgár-e. Hozzátette: a társadalom alsó, szegény rétegeiben élők "azonos módon bűnöznek" és mindegy, hogy ebbe kik tartoznak bele. Kubatov Gábor (Fidesz) azt kérdezte Pintér Sándortól, hogy van-e, volt-e offshore cégben érdekeltsége, részesedése. A válasz egyértelmű nem volt.

A jelölt hozzátette: olyan adásvételek történtek, amelyek magyar területen, Magyarországon bejegyzett cégekkel kapcsolatosak. A testület tagjai 13 Fidesz-KDNP-s és LMP-s igen, 5 ellenzéki - MSZP-s és jobbikos - nem szavazattal hozták meg döntésüket, tartózkodás nem volt. Pintér Sándornak ez volt az első bizottsági meghallgatása, a nap folyamán még több más országgyűlési testület is meghallgatja a miniszterjelöltet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában