Ország-világ

2010.05.13. 20:27

Thaiföldön mégsem lesz előre hozott választás

Thaiföld - Thaiföldön nem lesznek előre hozott parlamenti választások november 14-én, mert a kormányellenes tüntetők nem hajlandók elvonulni az általuk megszállt bangkoki negyedből - jelentette be csütörtökön Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök.

Ezt megelőzően egy magas rangú kormányhivatalnok még csak fenyegetőzött a választásokra vonatkozó kormányfői ígéret visszavonásával. "A vörösingesek csak szóban egyeztek bele, hogy csatlakoznak a megbékélési útitervhez" - mondta Korbszak Szahhavaszu, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Arról azonban nem döntöttek, hogy véget vetnek a tüntetéseknek, így nem lehet a terveknek megfelelően megtartani a választásokat - tette hozzá.

Az ellenzékiek, akik Bangkok utcáin hetek óta tüntetve követelik a miniszterelnök távozását, kedden újabb követeléssel álltak elő távozásuk fejében: emeljenek vádat Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes ellen az április 10-i erőszakcselekmények miatt, amelyeknek 25 halottjuk és több mint 800 sebesültjük volt.

A kormánynak elfogyott a türelme, és szerdán bejelentette: éjféltől kikapcsolja az áram-, telefon- és vízszolgáltatást, valamint az élelmiszerellátást a megszállva tartott - luxusszállodákkal, nagykövetségekkel, üzletekkel és elegáns lakásokkal teli - körzetben. A hatóságok végül nem hajtották végre ezt az intézkedést, de tovább fenyegetőznek vele. Az ellátást fokozatosan fogják leállítani - mondta egy kormányszóvivő. Értesülések szerint a nagykövetségek, a szállodák és a lakók kérték, hogy a hatóságok ne szüntessék meg a közszolgáltatásokat.

A hadsereg arra készül, hogy körbezárja az ellenzéki tüntetők által megszállt belvárosi negyedet, és eltávolítja őket onnan. Egy katonai szóvivő helyi idő szerint 18 (közép-európai idő szerint 13) órára jelezte az akció kezdetét. Lezárják a megszállva tartott körzetek valamennyi bejáratát páncélozott csapatszállító járművekkel, és a szóban forgó területre senki nem léphet majd be - közölte, azonban órákkal később sem indították meg a hadműveletet.

A vörösingesek fogadkoznak, hogy "mindhalálig harcolnak". Bambuszrudakból, gumiabroncsokból és szögesdrótból összetákolt barikádokkal sáncolták el a táborukat. Az akadályokat gázolajjal öntötték le. Egyik vezetőjük megesküdött, hogy nem engedik be a páncélosokat. "Csoportokat fogunk kiküldeni, amelyek körülveszik a járműveket, és ezzel megakadályozzák a mozgásukat" - mondta.

Elemzők szerint az áldozatok várható magas száma miatt kockázatos lenne, ha a rendvédelmi erők fellépnének ellenük. Az est leszállta után azonban lövések és robbanások hallatszottak a környékről. Egy kórházi forrás szerint a vörösingesek egyik katonai vezetőjét fejbe lőtték, és vannak más sebesültek is.

A lelőtt Kattija Szavaszdipol eredetileg a hadsereg tábornoka volt, aki átállt a vörösingesekhez, és nagyon népszerű közöttük. Ő irányította a biztonsági műveleteket a második hónapja elfoglalt negyedben. A kormány szerint ő a megállapodás egyik fő ellenzője. Az állapota nagyon súlyos - mondták a kórházban. A szárnysegédje szerint valószínűleg egy orvlövész találta el, de biztosat nem lehet tudni.

Egyelőre nem világos, hogy a lövések és detonációk a hadsereg támadását jelzik-e. A katonaság már korábban körbe vette a negyedet, és "a levegőben lóg" a tüntetők eltávolítása, de még nem adták ki rá a parancsot. A tüntetők éjszakai vagy hajnali támadásra számítanak.

A hadsereg szóvivője szerint a válság megoldásához szükség van arra is, hogy a kormány kihirdesse a rendkívüli állapotot 15 északi és északkeleti tartományban, és ezzel megelőzze a tüntetők tömeges mozgósítását. Az 1992 óta legsúlyosabb thaiföldi belpolitikai válságnak március közepe óta 29 halálos áldozata és közel ezer sebesültje van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában