Ország-világ

2010.05.13. 19:24

Winston Churchill a feledés homályába vész?

Már csak 80 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy Nagy-Britanniában senki ne emlékezzen Winston Churchillre – állítják kutatók. Habár ezt most nehéz elhinni, egy friss felmérés eredményei megerősítik ezt a tendenciát. A felmérést abból az alkalomból készítették, hogy Churchill 70 éve foglalta el helyét a miniszterelnöki hivatalban.

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

1136 embert kértek meg arra: mondják meg, hogy a XX. század kiemelkedő brit államfői közül ki látható a fotókon.

A Royal Mint felméréséből kiderült: minden ötödik felnőtt nem tudta Churchill nevét – a 25–34 évesek 32 százaléka, a 16–24 évesek 44 százaléka nem tudta megnevezi Nagy-Britannia egyik legkiemelkedőbb miniszterelnökét.

Ezért a kutatók úgy gondolják: nyolcvan év múlva teljesen normális lesz, hogy az embereknek fogalmuk sem lesz arról: ki is volt az a kalapos, szivarozó államférfi, aki a második világháborúból kivezette Britanniát.

Winston Churchill. Fotó: PA

Winston Churchill.
Fotó: PA

A megkérdezett felnőttek túlnyomó többsége tudta azonosítani Tony Blairt (97 százalék) és a vasladyként elhíresült Margaret Thatchert (98 százalék), a 16–24 éveseknek viszont csupán 16 százaléka ismerte fel a vasladyt, 27 százalékuknak viszont nem ismerte fel Tony Blairt.

A kutatók úgy számolják: ha ez a tendencia folytatódik, akkor Gordon Brown elődje 2075-re kihal a brit köztudatból, Margaret Thatchert pedig 2115-re fogják teljesen elfelejteni.

Érdekes az is, hogy Churchill fotóját látva sokan összekeverték őt más politikusokkal, sőt még Charlie Chaplinnel is. Egy válaszadó volt az, aki Tony Blair fényképét nézegetve azt mondta: David Cameron van a fotón.

Margaret Thatcher. Fotó: Camera Press

Margaret Thatcher.
Fotó: Camera Press

George Jones, a London School of Economics professzora azt mondta: ebből is kitűnik, hogy azok a miniszterelnökök lesznek a legemlékezetesebbek, akik karakteresek, határozottak, válsághelyzetben kiválóan helytálltak. A Royal Mint munkatársa, Kevin Clancy azt mondta: szerinte megdöbbentő, hogy Nagy-Britannia talán legnagyobb államférfiját a fiatal korosztály már alig ismeri, és hihetetlen, hogy Winston Churchill neve, személye és tevékenysége a jelenlegi tendenciákat alapul véve jó néhány évtized múlva feledésbe merül.

Tony Blair. Fotó: AP

Tony Blair.
Fotó: AP

– Churchill továbbra is a történelem egyik legmeghatározóbb alakja, és vitathatatlanul az egyik legnagyobb brit személyiség. Ezért alapvetően fontos: ne engedjük, hogy a jövendő generációi megfeledkezzenek róla – tette hozzá Kevin Clancy. Ezért Britanniában tesznek is: Churchill hivatalba lépésének 70. évfordulójára új érmét hoznak forgalomba, az 5 angol fontos érmét díszíti majd az egyik legnagyobb brit államférfi képmása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában