Ország-világ

2010.06.08. 11:05

29 intézkedést jelentett be Orbán

Orbán Viktor: bruttó kétmillió forintos fizetési plafon az állami cégeknél, 15 százalékkal csökkenő pártfinanszírozás, egykulcsos 16 százalékos SZJA, 10 kisadó eltörlése - ez a kormány terve.

Meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot

A kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot - közölte a miniszterelnök kedden.

Orbán: költségvetési felügyelők az intézményeknél

Költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek - mondta Orbán Viktor kedden a parlamentben.

Orbán: moratóriumot a közüzemi díjak emelésére

Orbán Viktor felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.

Orbán: másodlagos élelmiszervizsgálatot kell bevezetni

Orbán Viktor azt javasolta, hogy vezessék be a másodlagos élelmiszervizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

Orbán: jelzálogbejegyzés csak forinthitelnél

A kormány azt javasolja, hogy jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehessen bejegyezni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben.

Tíz állami vállalti igazgatóság marad

Az állami vállaltoknál működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra csökken; a 636 felügyelőbizottsági helyből 450 marad.

Huszonkilenc intézkedést jelentett be Orbán Viktor. Fotó: MTI

Huszonkilenc intézkedést jelentett be Orbán Viktor.
Fotó: MTI

Orbán: három évre szólna a "bankadó"

A kormány tárgyalásokat kezd a bankok képviselőivel, hogy a "bankadót", milyen adóalapra vetítsék ki, milyen arányú legyen a megosztása a bankok, biztosítók, lízingcégek között; Orbán Viktor közlése szerint a bankadót három évre vezetnék be és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből, ennek lépéseiről meg kell állapodni a kormánynak és a bankrendszernek.

A cél: a bankok, biztosítótársaságok és pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetést emeljék 13-ról 200 milliárd forintra.

Az állami vagyonkezelésben bértömegcsökkentést rendelt a kormányfő

Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben; közölte azt is: elrendeli a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Orbán: teljes telefon-, bútor- és gépkocsivásárlási stop a közszférában

Orbán Viktor közölte, teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

Orbán nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását javasolja

Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Orbán: adót kell fizetniük a pénzügyi vállalkozásoknak

Megadóztatja a kormány három évre a bankokat, biztosítókat, és poénzügyi cégeket 13 milliárdról 200 milliárdra emeli a költségvetésbe fizetendő összeget - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben.

Orbán: az állam magán 120 milliárd forintot takarít meg

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg "saját magán"; Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban négy intézkedést sorolt fel kedden: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

Orbán: csökkenjen a pártokra jutó költségvetési támogatás mértéke

A miniszterelnök azt javasolja, hogy a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentsék 15 százalékkal.

A kormány megadóztatná a titoktartási pénzt a költségvetési szférában

Orbán Viktor azt javasolja, hogy a hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén.
Orbán: bruttó 2 milliós fizetési plafon a közszférában

A költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány, az MNB-nél is - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán: át kell rendezni az uniós forrásokat a kkv-k javára

A kormány külön előterjesztést készít az európai uniós források radiális átrendezésére a kis- és közepesvállalkozások (kkv) javára. Orbán Viktor miniszterelnök a kormány gazdasági akcióterve 13. elemeként szólt az uniós források felhasználásáról.

Orbán: könnyítsék a kistermelők élelmiszertermelési feltételeit

Orbán Viktor azt javasolja, hogy a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék.

Orbán: legyen szabad gyümölcspárlathoz való jog

Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia és adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot - kezdeményezte a parlamentben Orbán Viktor kormányfő kedden.

Áfamentessé tennék az adományozást

Orbán Viktor a kormány gazdasági akcióterve tízedik intézkedéseként kedden azt javasolta, hogy fogadják meg a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérését, és tegyék újra áfamentessé az adományozást.

Orbán bevezetné az adórendszeren kívüli kereset fogalmát

Be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni - mondta Orbán Viktor kormányfő kedden a Parlamentben.

Orbán: térjünk vissza az egyszerűsített foglalkoztatás korábbi modelljére

Orbán Viktor kormányfő azt javasolja, hogy az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás feltételeit helyezzék hatályon kívül, és térjenek vissza a korábbira, amely kevésbé volt rossz, majd "térjünk át egy újra".

Orbán tíz kisadó eltörlését javasolja

A kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadó eltörölését javasolta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, amikor a kormány gazdasági akciótervét ismertette.

"Egyenes ági öröklésből ne legyen állami bevétel"

Orbán Viktor szerint a vérszerinti egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs.

Orbán: 16 százalékos, egykulcsos szja lesz jövőre

Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó kulcsot javasol a kormány - jelentette be Orbán Viktor a Parlamentben.

Orbán: 19-ről 10 százalékra csökken a társasági adó

Cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be az Országgyűlésben kedden a kormány gazdasági akciótervét ismertetve.

Orbán: egykulcsos családi adózás

A kormány két év alatt egykulcsos családi adórendszert vezetne be - mondta Orbán Viktor a parlamentben.

"Új alapokra kell helyezni az adórendszert"

A kormány azt javasolja, hogy ne az érvényben lévő adórendszert toldozgassák, hanem helyezzék azt új alapokra.

A miniszterelnök kedden a parlamentben közölte: Magyarországon az adórendszer eddig nem bizalomra épült, hanem spekulációra. Igazságtalan volt, büntetésnek érezte mindenki, hiszen teljesíthetetlen dolgokat követelt - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel arra kényszerített mindenkit, hogy próbáljon kibújni alóla.

A miniszterelnök szorgalmazta, hogy az adózás váljon közösség erősítő érdekhálóvá.

"A termelő kapitalizmusra kell koncentrálnia"

Orbán Viktor szerint a kormány gazdásági akcióterve két pillére épül: az új gazdasági rendszerre és a kölcsönös felelősségvállalás rendszerének bevezetésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány gazdasági akciótervét ismertetve az Országgyűlésben napirend előtt kedden az új gazdasági rendszer kapcsán leszögezte: Magyarországnak a termelő kapitalizmusra kell koncentrálnia, és vissza kell szorítania a spekulatív kapitalizmust.

Azt mondta: az előbbi, a termelő kapitalizmus középpontjában a munka áll, amely értéket hoz létre, utóbbiéban a spekuláció, amelyben valaki úgy keres pénzt, hogy másoknak kárt okoz.

"Emberek azt várják, hogy az egész régi rendszert lebontsák"

Orbán Viktor szerint eljött az idő, hogy a gazdaságban is új kerüljön a régi helyébe.

A miniszterelnök kedden az Országgyűlésben a magyar gazdaság helyzetéről szólva kijelentette: "a Fidesz-KDNP egyértelmű, határozott felhatalmazást kapott a választóktól az új rendszer felépítésére, az emberek azt várják, hogy az egész régi rendszert lebontsák.

Új időszámítás kezdődik a magyar gazdaságban is, az élet minden területén alapvető változások lesznek - szögezte le.

"A kormány minden segítséget meg fog adni a veszély elhárítására és az emberhez méltó élet feltételeinek újbóli megteremtéséhez"

A kormány minden segítséget meg fog adni az árvízi veszély elhárítására - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, ahol először az árvízi védekezésről tájékoztatta a képviselőket.

Mint mondta, minden korábbi ismeretüket meghaladó magas vízállás alakult ki Észak-Magyarországon, hat megyében kellett elrendelni vészhelyzetet. Hozzátette: sokan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Kijelentette, a kormány minden segítséget meg fog adni a veszély elhárítására és az emberhez méltó élet feltételeinek újbóli megteremtéséhez. "Senkit sem hagyunk az út szélén" - fogalmazott.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma az Országgyűlés plenáris ülése; a kormányfő várhatóan ismerteti a háromnapos rendkívüli kormányülésen született döntéseket.

A parlament emellett dönt a "három csapás" néven ismertté vált büntető törvénykönyvi (Btk.) módosításról, az állami vagyonról szóló előterjesztésről, a kisebb létszámú önkormányzati képviselő-testületekről és a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról.

Orbán Viktor várhatóan tájékoztatást ad azokról a gazdasági döntésekről, amelyeket a Varga Mihály államtitkár vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése után a kormány meghozott.

A délután egy órakor kezdődő ülésen zárószavazás lesz a kereszténydemokrata képviselők által benyújtott, az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célzó közoktatási törvénymódosításról. Az egyik előterjesztő Szászfalvi László az általános vitában azt mondta: a közoktatási törvény diszkriminálja az egyházi intézményeket, és ezt a helyzetet meg kell szüntetni. Hozzátette, hogy a jelenleg hatályos szabályok teljesíthetetlen anyagi terheket rónak azokra az önkormányzatokra, amelyek az egyházaknak adnák át a közoktatás feladatát, ezért törölni szeretnék a közoktatási törvény azon passzusát, amely "értelmetlenné" teszi az önkormányzat által nyújtott támogatást.

A büntető törvénykönyv módosításával visszaállítanák az úgynevezett "középmértékes büntetést", e szerint határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke az irányadó. A középmértéket úgy kell megállapítani, hogy a büntetési tétel alsó határához hozzáadják a felső és az alsó határ közötti különbözet felét.

A "három csapás" nevű intézkedés "a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény" büntetési tételének felső határát a kétszeresére emeli, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény.

A javaslat a közoktatásban dolgozó pedagógusok fokozott büntetőjogi védelmét is megteremti, és egyformán bünteti a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneinek tagadását.

Döntenek az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló törvényjavaslatról, miszerint önálló ágazat lesz a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lesz az állami vagyongazdálkodás kizárólagos ágazati irányítója és felügyelője. Megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, az Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) kerül több cég vagyonkezelése és a törvény készíti elő az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség összevonását.

Szavaznak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatról, amely jelentősen csökkentené az önkormányzati képviselő-testületek létszámát. A jövőben a tízezer lakos alatti településeken az "egyéni listás" választási szisztéma elnevezést fogják használni az eddig alkalmazott "kislistás" rendszer helyett. A tízezernél nagyobb lakosú településeken és a fővárosi kerületekben vegyes választási rendszer lesz.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat szerint az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát; ebbe a körbe tartoznak majd a központi államigazgatás, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjai.

Várhatóan elfogadják az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely kimondaná, hogy az állam bocsánatot kér a 2006. augusztus 20-i tűzijáték, valamint a 2006. szeptember 17. és október 25. között történt rendőri fellépések áldozataitól, akiket teljes körű anyagi és erkölcsi kárpótlás illet meg.

Várhatóan zárószavazás is lesz a közúti járművezetői képzésben való részvétel alapfokú iskolai végzettséghez kötéséről szóló országgyűlési határozati javaslatról is. Ebben az Országgyűlés felkéri a kormányt, teremtse meg a jogi feltételeit annak, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges képzésre, elméleti vizsgára történő jelentkezés előfeltétele legalább az alapfokú iskolai végzettség megszerzése, azaz az általános iskola 8. osztályának eredményes befejezése legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában