Ország-világ

2010.06.23. 08:13

Elfogták a jamaicai drogbárót

A jamaicai hatóságok elfogták Christopher "Dudus" Coke drogbárót, a világ egyik legveszélyesebb kábítószer-kereskedőjét - közölte a helyi rendőrség.

Coke-ot Kingston peremvárosában fogták el. Egy helyi lap viszont azt írta, hogy a drogbáró egy evangélikus lelkész hivatalában adta fel magát a rendőrségnek.

Az Egyesült Államok már korábban kérte az általa a világ egyik legveszélyesebb drogkereskedőjének tartott Coke kiadatását Jamaicától, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene. A jamaicai hatóságok hónapokig halogatták a drogbáró elfogását, majd május végén nagyszabású hajtóvadászatot indítottak utána. A rendőrségi akcióban 73 ember vesztette életét, mivel a helyi lakosok a védelmére keltek. A drogbárót akkor nem sikerült elfogni.

Christopher "Dudus" Coke a retteget Shower Posse (Záporkülönítmény) nevű szervezet feje. A bandatagok a 80-as évek kokainháborúi idején több száz embert öltek meg úgy, hogy golyózáport zúdítottak rájuk.

A szervezet az amerikai vád szerint cracket - a kokain könnyebben elszívható, kristályos, darabos formáját - szállított az Egyesült Államokba, onnan pedig fegyvert importált a reggae hazájába. A hálózat kiterjedt Nagy-Britanniára is. Az amerikai külügyminisztérium szerint Coke kapcsolatban állt a jamaicai kormánypárttal. A férfi valóságos "keresztapa" volt Nyugat-Kingstonban. Az emberek hozzá fordultak élelmiszer- és iskolázási segélyért, és fegyverei árnyékában biztonságban érezték magukat.

Jótevőjüket "elnöknek", "tábornoknak", vagy egyszerűen Dudusnak szólították.

Címkék#drog
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában