Ország-világ

2010.06.26. 21:52

Észak-Koreát és Iránt bírálták a nyolcak vezetői

Irán és Észak-Koreát bírálták a világ nyolc legfontosabb ipari államának vezetői a kanadai Huntsville városában megrendezett csúcstalálkozójukról kiadott szombati közlemény szerint, de foglalkoztak a "tarthatatlan" gázai helyzettel is, és felvázoltak egy ötéves tervet az afganisztáni kivonulásról.

Az amerikai, brit, francia, német, olasz, kanadai, japán és orosz politikusok elítélték a dél-koreai hadihajó elsüllyesztését, amelyért Észak-Koreát tartják felelősnek, Teheránt pedig felszólították az emberi jogok fokozottabb betartására, és "a nyílt párbeszédre" a nukleáris programjáról.

A nyolcak azt kérték ez utóbbival kapcsolatban, hogy minden ország tartsa be maradéktalanul az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hónap elején jóváhagyott újabb büntetőintézkedéseket.

Afganisztánról a felek leszögezték, hogy öt éven belül olyan haladást kell elérnie, hogy nagyobb felelősséget vehessen magára az ország biztonságának megvédésében. A júliusi, kabuli értekezlet fontos alkalom lesz arra, hogy az afgán kormány bemutassa részletes terveit, és azt, hogy kézzelfogható haladást ért el - hangoztatták, és teljes támogatásukról biztosították azt a stratégiát, amelyet nemzetközi erőkben (ISAF) részt vevő országok dolgoztak ki áprilisban.

Az amerikai hírügynökség szerint azért kerültek előtérbe a csúcstalálkozón a politikai kérdések, mert kiderült, hogy a gazdasági válságból való kilábalás módozataiban nem tudnak közös nevezőre jutni a vezetők. Észak-Korea ügyében az orosz ellenállás miatt nem sikerült elfogadni egy keményebb megfogalmazást - közölték diplomaták.

A G8 következő csúcsértekezlete a jövő tavasszal lesz Nizzában - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában