Ország-világ

2010.06.29. 12:25

Génmódosított lazac kerülhet a polcokra

Amerikai élelmiszer-technológusok a génmódosított kukorica után génmanipulált lazaccal is előrukkoltak. Egy éven belül eláraszthatja a piacot a génkezelt hal.

Segesvári Csaba

- A lazac nem növekszik télen, és három év, mire teljesen kifejlődik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét. A lazac genomjába a folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be. A kutatók remélik, hogy a terméketlen genetikailag módosított (GM) lazac hatékony és biztonságos megoldás a faj halfarmokon történő tenyésztésére, megkímélve így a vadon élő állományokat.

Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja, hogy az AquAdvantage néven futó GM lazac fogyasztása biztonságos-e. A hal egy éven belül kerülhet a boltok polcaira - tudósít a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása.

Vadon élő lazac. Fotó: gliving.com

Vadon élő lazac. Fotó: gliving.com

Amerika lazafogyasztása

2000-2004 között 284 ezer tonna lazacot fogyasztottak az amerikaiak, ebből 185 ezer tonna a farmon nevelt hal.
A környezetvédők kételyeiket fejezték ki a GM hal biztonságos fogyasztását illetően. Attól is tartanak, hogy a terméketlen lazac mutáción eshet át a természetben, és előbb-utóbb szaporodóképessé válik.

Jelenleg csak GM növények, például szója vagy kukorica vásárolhatók emberi fogyasztás céljából. A brit napilap arról is beszámolt a közelmúltban, hogy a legtöbb szupermarketben kapható állati termék, így a hús, a tojás vagy tejtermékek GM növénnyel takarmányozott állattól származik.

És a génmódosított. Látszólag semmi különbség. Fotó: gourmet.com

És a génmódosított. Látszólag semmi különbség. Fotó: gourmet.com

Géntechnológia vagy génmanipuláció alatt azt értjük, amikor egy élőlény génállományába bevisznek vagy eltávolítanak onnan egy vagy több gént, azzal a céllal, hogy tulajdonságait megváltoztassák.  
A GM lazacot előállító massachusettsi cég, az AquaBounty azzal érvel, hogy általa sokkal energia-hatékonyabb lesz egy táplálékforrás előállítása, a természetes állományokra pedig terméketlensége miatt nem jelent veszélyt. Lord Melchett, a Soil Association nevű környezetvédő szervezet igazgatója szerint azonban a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs arra garancia, hogy terméketlen marad. Ezzel pedig túl nagy veszélyt jelent a vadon élő lazacra.
Amennyiben a GM lazac kereskedelmi forgalomba kerül, az hatalmas győzelem lesz a biotechnológia-ipar számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában