Ország-világ

2010.06.29. 11:18

Lemondott a PSZÁF elnöke

Lemondott Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke június 30-i hatállyal azt követően, hogy a felügyelet 2009. éves jelentését a parlament hétfőn nagy többséggel elfogadta.

Farkas Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "tekintettel arra, hogy a hatályos törvényi szabályozással összhangban 6 éves időszakra szóló kinevezésem 2009 nyarán kevesebb, mint egy évvel a közelgő választások előtt történt, úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját".

A leköszönő elnök azt írta: a felügyelet 2010. január 1. óta a kormánytól független, az Országgyűlés ellenőrzése alá rendelt autonóm államigazgatási szerv, ugyanakkor törvény által szabott feladatai hatékony ellátásához, a szükséges gazdaságpolitikai és pénzügyi szabályozási koordinációban való részvételhez véleménye szerint a felügyelet vezetésének szüksége van a mindenkori kormány bizalmára.

"Az egy évvel ezelőtti kinevezésemet megelőző nyilvános parlamenti meghallgatások során a közvélemény számára is egyértelműen jeleztem, hogy elnöki megbízatásomat nem politikai, hanem független, szakmai feladatnak tekintem. Munkám során mindvégig ennek megfelelően jártam el, ennek elismerése, hogy a felügyelet jelentését a Parlament képviselői 88 százalékos többséggel fogadták el" - fogalmazott Farkas Ádám.

A leköszönő elnök szerint, bár az elmúlt év sem a hazai gazdaság, sem azon belül a pénzügyi szektor, de az ügyfelek számára sem volt könnyű, ennek ellenére a pénzügyi rendszer stabilan töltötte be szerepét a gazdaság működésében.

Megítélése szerint ebben az időszakban a felügyelet szakmai munkájában a törvényi szabályozási környezet változásai és a belső átalakítások következtében sikerült komoly minőségi javulást elérni.

Erősödött a pénzügyi intézmények ügyfeleinek védelme, szorosabbá vált a kulcsfontosságú pénzügyi csoportok működésének felügyelete, időben sikerült fellépni több olyan szervezettel szemben, amelyek jogsértő magatartásukkal a pénzügyi piacok átlátható működését zavarták, vagy ügyfeleik érdekeit széles körben sértették. Megszilárdult a felügyelet függetlensége, a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF részvételével létrejött és folyamatosan működött a pénzügyi rendszer stabilitásárért végzett feladataik összehangolására létrehozott Pénzügyi Stabilitási Tanács - sorolta közleményében Farkas Ádám.

Korábbi sajtóértesülések szerint a PSZÁF következő elnöke Szász Károly lehet, aki 2000 és 2004 között már vezette a felügyeletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában