Ország-világ

2010.06.13. 21:33

Tiszabőnél tetőzik a Tisza

A Sajó, a Bódva, a Hernád, a Takta és a Ronyva vasárnap tovább apadt, a Tisza árhulláma pedig Tiszabő térségében tetőzik.

Eközben a jövő héten vélhetően elfogadják az Európai Néppárt javaslatát, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az árvíz sújtotta közép-európai országok a lehető legkönnyebben és a leggyorsabban igénybe vehessék az európai szolidaritási alap forrásait az árvíz okozta károk helyreállítása során.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Néppárt javaslata azt is tartalmazza, hogy az Európai Unió a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá ahhoz, hogy az érintett országok az operatív programok között minél szabadabb módon csoportosíthassanak át forrásokat.

Deutsch Tamás az Európai Néppárt két olyan elképzeléséről is beszélt, amelyekről hétfőn tárgyalnak majd. Az egyikben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy minél fokozottabb mértékben - az uniós támogatások terhére - előleg folyósításával biztosítson plusz forrásokat az árvíz sújtotta tagországok számára. A frakció másik elképzelése pedig arról szól, hogy az Európai Beruházási Bank rendkívül kedvezményes hiteleket folyósítson annak érdekében, hogy a tagországoknak plusz források álljanak rendelkezésére a hagyományos regionális fejlesztési célok megvalósítása érdekében.

Deutsch Tamás szerint az egész újjáépítési munka szempontjából jelentős uniós források állnak rendelkezésre Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Németország és Magyarország számára is.

Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban változékonyabbra fordul az időjárás, sokfelé várható csapadék, amely nagyrészt záporok, zivatarok formájában hullik majd. A következő hat nap során szeszélyes területi eloszlás mellett, leginkább a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható nagyobb mennyiségű eső, de lokálisan, kis területre kiterjedve bárhol előfordulhat 20-30 milliméternyi mennyiség.

A Sajó, a Bódva, a Hernád, a Takta és a Ronyva vasárnap tovább apadt. A Sajón levonuló árhullámnak azonban nincs utánpótlása, annak ellenére sem, hogy helyenként záporokat és zivatarokat prognosztizált a meteorológiai intézet. Ezért nem is fenyegeti ismételt árhullám az árvíz sújtotta településeket.

Molnár Oszkár, a Bódva által elöntött Borsod megyei Edelény független polgármestere arra kéri a multinacionális vállalatokat, hogy éves nyereségük egy százalékával járuljanak hozzá a bajbajutottak megsegítéséhez. Kérésének indoka, hogy az árvízkárosult családok jelentős része vásárlója a multinacionális társaságok láncolatainak - és éves szinten nem kevés pénzt hagynak, hagytak ott -, így ők is hozzájárulnak ezen cégek nyereségéhez. Üdvözölné azt is, ha a pénzintézetek az árvízkárosultak részére átutalt összegek után sem a feladótól, sem a fogadótól nem vonnának le kezelési költséget.

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabő térségében tetőzik, Szolnoknál a maximális vízállás 960 centiméter körül értéken a jövő hét elején várható. Rendkívüli készültség van a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon, a Tisza-tó körül Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, illetve a Tisza jobb és bal partján Kisköre-Szórópuszta, valamint Pusztataskony-Fegyvernek között. Az árvízi jelenségek és a töltések felpuhulása egyre több helyen tapasztalhatók a hosszan tartó magas vízállás következtében, több helyen van szükség a töltések bordás megtámasztására.

A tiszaroffi árapasztó tározó zsilipjeit vasárnap este hat órakor bezárták, mert egy újabb tiszai árhullám tetőző vízszintjének csökkentése érdekében szükségessé válhat ismételt megnyitása; a tározó megnyitása óta 60 millió köbméter vizet, azaz maximális kapacitásának kétharmadát fogadta be.

A Hármas-Körös tetőzését szarvasnál keddre vagy szerdára várják, másodfokon védekeznek a Hármas-Körösön Szarvasnál, elsőfokon pedig a folyó alsóbb szakaszán Gyomaendrődnél, és a Hortobágy-Berettyón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában