Ország-világ

2010.10.24. 23:52

A Magyar Operett Napja - Kovács Zsuzsáé az életműdíj

Budapest - A Magyar Operett Napja alkalmából idén Kovács Zsuzsa életműdíjat kapott, Vadász Dániel lett az év operettszínésze, Szinetár Dóra az év musicalszínésze, a legígéretesebb tehetségnek járó Marsallbot-díjat pedig Bordás Barbara nyerte el - tájékoztatta Ferenczi Orsolya, a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke a díjátadó napján, vasárnap az MTI-t.

Az elismeréseket kilencedik alkalommal ítélték oda, a Kálmán Imre zeneszerző születésnapján (egyben Lehár Ferenc halálának évfordulóján), október 24-én ünnepelt Magyar Operett Napja alkalmából.

Az életműdíjjal Kovács Zsuzsa színészi pályafutásának sikeres 50 évét ismerték el. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, majd a Budapesti Operettszínház társulatához szerződött, amelynek azóta is tagja. Játszott operett- és musicalfőszerepeket egyaránt.

Vadász Dánielnek nemcsak az előadásokon, hanem a gálákon való szereplését is díjazták az év operettszínésze címmel - tette hozzá Ferenczi Orsolya. A fiatal énekes-színész zenei tanulmányait Püspökladányban végezte klarinét szakon, majd a debreceni Csokonai Színház kórusában hét évig énekelt a kórusszólamon kívül kisebb operaszerepeket is. A 2000-2001 évadban már címzetes magánénekesként volt a teátrum tagja. A következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött klasszikus és modern operákra, valamint bonviván szerepekre. Már ebben az évadban vendégként énekelt a Budapesti Operettszínházban, de rendszeres fellépő a Magyar Állami Operaházban is.

Az év musicalszínésze, Szinetár Dóra 2001 óta a Budapesti Operettszínház tagja. Gyermekkora óta a színpadon él, a régi Rock Színházban játszott a Nyomorultak, a Légy jó mindhalálig, az Anna Karenina és a Miss Saigon című musicalekben. A díjjal idei kitűnő Rebecca-alakítását ismerték el.

A szubrett szerepeket jutalmazó Bársony Rózsi-emlékgyűrűvel Bódy Barbarát jutalmazták, aki 2003-ban végzett a színművészeti egyetemen, és egy meghallgatás során került a Budapesti Operettszínházhoz. Először az Operett Akadémia tanulói közé vették fel, majd szerződtette is a színház.

Bordás Barbarához a 2010-es Nemzetközi Lehár Énekversenyen nyújtott teljesítményéért és a gálákon való szerepléseiért került a legígéretesebb tehetségnek járó Marsallbot.

Különdíjat kapott Horváth Erzsébet, aki a művészeti titkárságon hosszú évekig szolgálta a színházat - tette hozzá az operettszínház sajtófőnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában