Ország-világ

2010.10.25. 18:36

Christa Wolf kapta az új Thomas Mann-díjat

Christa Wolf írónő kapta Lübeck város és a Müncheni Bajor Szépművészeti Akadémia közös Thomas Mann irodalmi díját.

A 81 éves Wolf, akit az NDK legismertebb és legtermékenyebb írónőjeként tartanak számon, életművéért kapta a 25 ezer euró összdíjazással járó kitüntetést.

"Wolf olyan írónő, akinek szavai határon innen és túl is sokat jelentettek és jelentenek ma is" - méltatta a díjazottat Peter Gülke karmester és zenetudós.

A Bajor Szépművészeti Akadémia 2008-ban keresztelte át a 15 ezer euró díjazással járó nagy irodalmi díját Thomas Mann-díjra, és ezzel meglehetősen felbőszítette Lübeck városát. A hanzaváros ugyanis azonos nevű, 10 ezer eurós díját 1975-ben alapította a Nobel-díjas író születésének századik évfordulója alkalmából.

A lübecki kitüntetést három évente ítélték oda, eddig megkapta többek között Uwe Johnson, Siegfried Lenz, Marcel Reich-Ranicki, Günter Grass, Hanns-Josef Ortheil és Walter Kempowski. A müncheni Thomas Mann-díjat 2008-ban az osztrák Peter Handke kapta meg.

A két intézmény idén először adta át közösen az új díjat.

Thomas Mann 1875-ben született Lübeckben. 1894-ben Münchenbe költözött, ahol egészen 1933-ig, az Egyesült Államokba emigrálásáig élt. 1929-ben a Buddenbrook-ház című regényéért kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában