Ország-világ

2010.10.27. 12:53

Háromtagú családoké a jövő?

Még soha nem halasztották ennyire későre a gyerekvállalást a nők Magyarországon, 35 százalékuk 30 éves kora után szüli az első gyerekét. 2009 volt az első olyan év, amikor a szülő nők között többen voltak a 30 évesnél idősebbek, mint a fiatalabbak - írta a Hirado.hu.

Húsz éve a nők nagy része 30 éves korára már megszülte az összes gyermekét, ma sokan ekkor kezdenek el komolyabban foglalkozni a gyermekvállalás gondolatával - mondja Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal demográfusa.

S bár a halasztás egész Európára jellemző, Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Romániának komolyabban kell vennie a jelenséget, hiszen ezekben az országokban a legalacsonyabb a termékenység az unióban. Egy nő átlagosan 1,3 gyereket vállal, szemben Írországgal, Franciaországgal vagy az Egyesült Királysággal, ahol kettőt.

Magyar és szlovák demográfusok, a két ország hasonló helyzetéből kiindulva, a napokban közösen elemezték a két ország rossz népesedési mutatóit. A nők nem akarnak kevesebb gyereket vállalni, mint tíz éve, de a húszas években elhalasztott gyerekeket nem minden esetben sikerül megszülni később. Ezért nő az akaratlan gyermektelenség, és ezért veszíti el lassan a hegemóniáját a kétgyerekes családmodell hazánkban - figyelmeztet Kamarás Ferenc.

Ami a jövőt illeti, a következő tíz évben 20 százalékkal csökken a 20-29 éves és közel ugyanennyivel a 30-39 éves nők, vagyis a szülőképes korban lévők aránya. Ez azt jelenti, hogy 2020-ig 250 ezerrel kevesebb szülőképes nő lesz az országban - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában