Ország-világ

2010.10.25. 16:23

Iszapömlés - Még bontják a hidat Kolontáron

Még tart a Torna-patak egykori hídjának bontása Kolontáron, jelenleg negyven katona dolgozik a két településrészt összekötő 15 méter hosszú, 6 méter széles új híd építésén - mondta a munkálatokat irányító, név nélkül nyilatkozó katonatiszt.

A szakemberek és a katonák vasárnap reggel már építeni érkeztek a területre, ám kiderült, hogy még nem tisztították meg a patak partoldalát, és a leszakadt vasúti pálya síndarabjai, a régi híd vasbeton elemeivel együtt, még a vízben vannak.

A munkát irányító tiszt az MTI-nek elmondta: az alapozáshoz eddig három teherautónyi murvát öntöttek le a partoldalon, és további két autónyit várnak. A túlparton kanalas munkagéppel emelik ki a törmeléket, és várhatóan kedden már elkezdhetik az építést. A szakember szerint a megadott egy hét alatt elkészül az új híd.

A kolontári Malom és a Kossuth utcai házak törmelékeinek elszállításához új utat jelöltek ki, de a házak bontása még nem kezdődött meg sem Kolontáron, sem Devecserben - mondta Kivágó Tamás kárhelyszíni parancsnok az MTI-nek. Hozzátette: az új útvonalra azért van szükség, mert a katonák által építendő 20 tonna teherbírású híd nem alkalmas arra, hogy nagy teherautókkal áthaladjanak rajta, így a törmelékeket és az összegyűjtött iszapos földet csak a 8-as úton tudják majd elhordani.

A vasúti forgalom hétfőn újraindulhat Ajka és Devecser között, még egyeztetnek a vasúttal - mondta Kivágó Tamás. Hozzátette: folyamatosan tájékoztatják majd a MÁV szakembereit a sérült gát állapotáról. Várhatóan a nap folyamán, a védelmi bizottság közlését követően, indul újra a forgalom az érintett pályaszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában