Ország-világ

2010.10.22. 08:55

Másfél hónapig is eláll a genetikailag módosított sárgadinnye

Mexikó/Berlin - Negyvenöt napig eltartható sárgadinnyét állítottak elő mexikói biológusok.

A génmódosított gyümölcs amellett, hogy tovább eltartható, sokkal zamatosabb és tömörebb a húsa, mint a hagyományos, természetesen kifejlődött dinnyének.

A mexikói nemzeti politechnikai intézet kutatóközpontjának munkatársai felfedezésükért megkapták az idei élelmiszertechnológiai díjat Mexikóban.

"Eljárásunk segítségével a gyümölcs normál tartóssága anélkül ötszörözhető meg, hogy megpuhulna vagy elveszítené formáját" - mondta el Miguel Engel Lim, a kutatócsoport vezetője. Egy hagyományos sárgadinnye csak tíz napig tartható.

A tudósok a sejtfalakban lévő zsírsavak lebontásáért felelős proteint kapcsolták ki. Korábban felfedezték, hogy ez a protein a növekvő csírában még inaktív. Hogy kísérleteik leginkább valóságszerűek legyenek, a génmanipulált gyümölcsöket 21 Celsius fokon tárolták.

Ezzel a módszerrel a többi, sok gyümölcshússal rendelkező gyümölcs, például az eper vagy a papaya tartóssága is meghosszabbítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában