Ország-világ

2010.10.17. 01:07

Most már biztos: kemény változások a nyugdíjrendszerben

Szeptember óta az ötödik alkalommal szerveztek mára országos tiltakozónapot a francia szakszervezetek a nyugdíjreform ellen, miközben az olajfinomítókban folytatódó sztrájk üzemanyaghiánnyal fenyegeti a párizsi repülőtereket.

Delmagyar.hu

A keddi, sikeresnek tekintett sztrájknap után a héten másodszorra hívták utcára a szakszervezetek a franciákat, hogy így kényszerítsék a kormányt tárgyalóasztalhoz a nyugdíjreform újratárgyalására. A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, vagy 41 és fél év munkaviszony után.

A 230 városban meghirdetett tüntetések vidéken már délelőtt megkezdődtek, a legnagyobb tiltakozás éppen most zajlik Párizsban. Nicolas Sarkozy államfő viszont korábban többször jelezte: a nyugdíjreformot mandátuma legfőbb ügyének tekinti, és a legfontosabb elemein nem hajlandó változtatni.

Kedden a belügyminisztérium szerint 1,2 millióan, a szervezők szerint 3,5 millióan tiltakoztak, s a héten már a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz.

Miközben a vitatott törvénytervezetet a nemzetgyűlés már elfogadta, a szakszervezetek azt remélik, hogy az energiaszektorban meghirdetett határozatlan idejű sztrájkkal még nyomást tudnak gyakorolni a szenátorokra a felsőházban szerdára tervezett szavazás előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában