Ország-világ

2010.10.17. 19:01

Újabb 23 kolontári házat bontanak le

Újabb 23 kolontári lakóház lebontásáról döntött a védelmi bizottság vasárnap Devecserben tartott ülésén.

MTI

A vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba; osztrák mérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját, hogy miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót.

Lasztovica Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke arról tájékoztatta vasárnap az MTI-t, hogy az érintett kolontári lakosok többségétől már megkapták a bontáshoz szükséges hozzájárulásukat, és a kártalanítási folyamathoz már készítik a szerződéseket. A lakhatatlanná vált otthonok bontási engedélyét a jövő héten adhatják ki.

Romeltakarítás Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Fotó: MTI (galéria)


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra kérték, jelöljön ki egy olyan deponáló helyet, ahová a törmelékeket, valamint a vörösiszappal szennyezett földet el lehet szállítani, és a területet majd rekultiválni lehet.

Lasztovicza Jenő azt mondta: egyelőre nem tudni, Devecseren hány házról állapították meg a Belügyminisztérium szakértői, hogy bontásra szorul, mert az adatok egyeztetése, a tulajdonosok nyilatkozatainak begyűjtése még tart.

A védelmi bizottság elnöke visszautasította a Greenpeace nyilatkozatait, miszerint a térségben veszélyes lenne a levegő és az ivóvíz minősége, illetve nem ellenőrzik azokat.

Devecseren még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot, annak ellenére, hogy legalább három tucatnyi lakóház megsemmisült, ugyanis zajlik a kárfelmérés, és az egyeztetés a lakókkal - mondta Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A Veszprém megyei kisváros polgármesterének közlése szerint vasárnap is folytatják a kárfelmérést, de még pontosan nem tudni, hány házra kell bontási engedélyt kérni, és hány olyan ember lesz, aki szeretné elhagyni Devecsert. Toldi Tamás polgármester megjegyezte, a kisváros mintegy ötezer lakosából hétszáz jelenleg nem lakik a házában, közülük négyszázan vasárnap sem tudnak visszatérni, mert otthonuk szennyeződött, megsérült. Eddigi személyes felmérése szerint 150-200 lakás menthetetlen állapotban van.


Romeltakarítás Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Fotó: MTI (galéria)Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő tájékoztatása szerint hétfőn megkezdik Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket markológépek elbontják.

Osztrák hadmérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját, hogy miként lehetne megállítani a repedezett északi gátfal további süllyedését, és miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót.

Az erőd építésben jártas osztrák hadmérnök szakértők Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe, és Kolontárnál, a gáttetőn vizsgálják a tározó repedéseit, valamint a sérült zagytározó lezárásának lehetőségeit.

A tározó falán keletkezett 4-5 repedés közül a legnagyobb méretű hasadék jelenleg 58 centiméter széles, és a törésvonal 25 méter hosszú. A megsérült északi oldalfalon emellett 40 centiméteres süllyedést is mértek korábban.

A gáttetőn dolgozó szakemberek elmondása szerint egy erősen esős időszak után kisebb elmozdulást lehet majd mérni, de abban bíznak, hogy a tározóban maradt kétmillió köbméternyi, sűrűbb állagú vörösiszap 500 méternél távolabbra nem kerülne, ha mégis leomlana az északi gátfal.

A vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel. A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nem veszélyeztetett - állapította meg a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa. A testület közleménye hangsúlyozza, hogy ezt a tényt megerősítették az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ifjúsági szervezete hétfőn kisbusszal utazik Devecserre, hogy segítsen a vörösiszap áradása miatt bajba jutott helyieknek és a kolontáriaknak - közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója vasárnap az MTI-vel.

A vallási szervezet csapata hétfő reggel nyolc órakor a Mazsihisz Síp utcai székháza elől indul egymillió forint értékű, Németországból beszerzett védőálarccal, védőkesztyűvel, csizmával és szemüveggel felszerelve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában