Ország-világ

2010.10.26. 22:31

Zsugorodott az idén a turizmus a Tisza-tónál

Tiszafüred - A Tisza-tavi települések között több olyan is van, ahol a válság, az árvíz és a kedvezőtlen időjárás miatt az idén augusztus végéig harmadával kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint az elmúlt év hasonló időszakában – tájékoztatta Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda megbízott igazgatója az MTI-vel kedden.

A vendégek az idei év első nyolc hónapjában mintegy 190 ezer éjszakát töltöttek el a Tisza-tavi régió szálláshelyein. Ez a szám 14,5 százalékkal alacsonyabb a 2009. év hasonló időszakában regisztráltnál – tájékoztatott Szabó Lajos.

A szakember jelezte: a vendégek száma még ennél is nagyobb arányban, 21,4 százalékkal esett vissza. Ezt azonban véleménye szerint részben a térség magánszálláshelyeinek hiányos adatszolgáltatása is magyarázza. Erre utal, hogy a mutatók szerint a Tisza-tó környékét választó vendégek az országos tendenciával ellentétben az idén több időt töltöttek szálláshelyükön, mint egy évvel korábban.

Márpedig ez a megállapítás nem tükrözi a valós viszonyokat. 2010-ben ugyanis ritkaságszámba ment Magyarországon, ha egy vendég egy hetet, vagy ennél többet időzött valahol – fogalmazott a vezető.

Általánosságban elmondható, hogy a Tisza-tavi turisztikai régióban a gazdasági válság 2009 második felétől érezteti hatását. Az addig növekvő statisztikák ekkor kezdtek csökkenni, és a visszaesés 2010-ben is folytatódott – húzta alá. A folyamat jelenleg stagnál, jövő májusig számottevő javulásra már nem lehet számítani – tette hozzá.

Szabó Lajos jelezte: a veszteségek a térséget májustól másfél hónapon át sújtó árvizek miatt is növekedtek. A tiszai áradások hírére a szezon elején iskolai osztályok tömegei választottak más úti célt a tervezett Tisza-tó helyett. Később pedig a szélsőségesen csapadékos nyári időjárás riasztotta el a tó partján kikapcsolódni vágyókat.

Az érintett községek és városok közül pedig éppen a vízpartiak – egyebek mellett Abádszalók és Tiszafüred – szenvedték el a legjelentősebb, 30-40 százalékos vendégforgalom-csökkenést.

Valamelyest javított az összképen, hogy a Tisza-tótól távolabb eső települések – köztük Berekfürdő, Karcag és Tiszaszőlős – az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseiknek köszönhetően bővebb szolgáltatást tudtak kínálni – jelezte a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda megbízott igazgatója.

A térség 68 települése közül 15-20 község, illetve város rendelkezik valós turisztikai potenciállal. A férőhelyek száma 17 ezer körüli, nagyjából változatlan. Bár az elmúlt években körülbelül 1000 új szállodai ággyal bővült a kínálat, hasonló nagyságrendű a férőhely-csökkenés is a magánszálláshelyek megszűnése miatt. A magán-, illetve kereskedelmi szálláshelyek aránya még mindig megközelítőleg 50-50 százalék - tudatta Szabó Lajos.

Rámutatott: továbbra is jó a Tisza-tavi turisztikai szolgáltatások ár-érték aránya. Az idei szezon egyik fontos tanulsága azonban, hogy a tavon kívüli látnivalókat, illetve szórakozási lehetőségeket fejleszteni kell, hogy csökkenjen a térség kitettsége a kedvezőtlen időjárással szemben.

Ezt szolgálja az elkövetkező időszak két jelentős beruházása is: Tiszafüreden 2011 tavaszán nyitja meg kapuit Magyarország első ártéri kalandparkja, míg Poroszlón hamarosan elkezdődik Európa legnagyobb édesvízi akváriumának kialakítása, amely várhatóan 2012 tavaszára készül el – tudatta a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában