Ország-világ

2011.02.10. 19:50

Az alkotmányozásról egyeztet Schmitt Pál pénteken a pártok képviselőivel

Budapest – Egyeztetésre hívta a parlamenti pártok politikusait péntekre Schmitt Pál köztársasági elnök - tudta meg az MTI. A pártoktól származó információ szerint az államfő az egyeztetésen az alkotmányozás folyamatáról szeretné megismerni a képviselőcsoportok véleményét.

Delmagyar.hu

Az MTI úgy értesült: a KDNP-t [namelink name="Harrach Péter"] képviseli, ahogyan lesz fideszes résztvevője is az egyeztetésnek, az azonban a frakciószövetség háromnapos siófoki ülése miatt nem biztos, hogy [namelink name="Lázár János"] frakcióvezető. Az MSZP részéről várhatóan [namelink name="Mesterházy Attila"] lesz jelen, a Jobbikot [namelink name="Balczó Zoltán"] frakcióvezető-helyettes, az LMP-t pedig [namelink name="Schiffer András"] képviseli majd.

A Fidesz-KDNP csütörtökön szövegező bizottságot hozott létre [namelink name="Szájer József"] vezetésével az új alkotmány tervezetének megalkotására. A kormánypárti frakciószövetség március közepéig tervezi benyújtani alkotmányszövegének tervezetét az Országgyűlésnek.

Szájer József az alkotmányozás menetrendjéről szólva elmondta: az nincs kőbe vésve. A tervek szerint először az alkotmány alapvető kérdéseiről indulna vita a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának koncepciója alapján, majd március közepére kellene beterjeszteni az alkotmánytervezeteket, amelyeket március második felében kezdene tárgyalni az Országgyűlés, és várhatóan április második felében fogadnák el az új alaptörvényt.

A fideszes politikus beszámolt arról is, eltérnének a házszabálytól annak érdekében, hogy a parlamenti pártok alkotmánytervezetét egymással párhuzamosan lehessen tárgyalni. Hangsúlyozta, szeretnék, ha minél több parlamenti frakció előállna a saját alkotmánytervezetével. Az egyes javaslatokat szavai szerint az Országgyűlés fogja összefésülni.

Az MSZP már elkészítette a maga alkotmánykoncepcióját. Hogy a szocialisták benyújtják-e azt a parlamentek, arról a frakció vasárnapi ülésén születhet döntés. Arról azonban már korábban határoztak a szocialisták, hogy az új alkotmány parlamenti vitájában nem vesznek részt.

Az LMP még nem döntött arról, hogy távol marad-e alkotmányozás parlamenti vitájától, amelyben így az ellenzéki pártok közül eddig csak a Jobbik jelezte biztos részvételét.

[namelink name="Schmitt Pál"] köztársasági elnök legutóbb november végén fogadta a parlamenti pártok képviselőit, akkor azért, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában