Ország-világ

2011.03.05. 17:15

Algéria: nem engednek tüntetni kormányellenes aktivistákat

Algír - Algéria több városában ismét tüntetni próbáltak szombaton a politikai és gazdasági-társadalmi reformokat követelő ellenzékiek, de a rendőrség megakadályozta a demonstrációkat.

A hatósági tiltás dacára Algírban három helyre hirdettek felvonulást. Bár a résztvevők száma mindegyik esetben néhány tucatnyi volt, megerősített rendőri egységek és ellentüntetők vártak rájuk. Szaid Szadit, a január végén megalakult, Nemzeti Koordináció a Demokráciáért és a Változásért (CNCD) nevű ellenzéki mozgalom egyik vezetőjét a két ellentábor - a kormány ellen és mellett tüntetők - dulakodásában valaki késsel megsebesítette.

Január 22. óta már ötödik alkalommal próbáltak kormányellenes tüntetők az utcára vonulni. A fővárosban mindhárom helyszínen jelentős rendőri egységek vonultak fel. A nyugati negyedben barikádokon, páncélozott járművökön és rohamrendőrökön kívül nem is merészkedett egy tüntető sem az ellenzékiek által gyülekező pontnak kijelölt térre. A másik két helyszínen viszont a rohamrendőröknek kellett szétválasztaniuk a kormányt támogató és az ellene tüntető embereket.

A nyugat-algériai Orán városban ugyancsak a CNCD felhívására tartottak rövidnek bizonyuló tüntetést. A rendőrök azonnal közbeavatkoztak, és tucatnyi újságírót, valamint ötven tüntetőt vettek őrizetbe, majd később szabadon is engedték mindnyájukat. Az Algírtól mintegy 340 kilométerre délkeletre fekvő Batna városban ugyancsak felvonulást terveztek, de a hatóságok nem engedélyezték a megtartását.

Algériában február 24-én helyezték hatályon kívül a 19 esztendeje érvényben lévő szükségállapotot, amely lehetővé tette, hogy az állam messzemenően beavatkozzon a belpolitikai életbe. Megszüntetése az egyik fő követelése volt a kormányellenes tüntetőknek, akik a tunéziai, egyiptomi és líbiai események hatására tiltakozó megmozdulásokat tartottak a rezsim és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Hatalmát féltve Abdel-Azíz Buteflika elnök már a hónap elején kilátásba helyezte a követelés teljesítését.

A kormány a héten azt ígérte, hogy tervet készít több millió új munkahely megteremtésére, elsősorban a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában