Ország-világ

2011.03.09. 19:40

Gondban a zempléni térség árvíz sújtotta falvai

Gondban vannak mindazon zempléni falvak, amelyeket az elmúlt év nyarán árvíz sújtott, továbbra sem tudják, hogy milyen forrásból állítsák helyre a megáradt hegyvidéki patakok okozta rongálást, a medreket, a támfalakat, és honnan lesz pénz az árvízi biztonság javítására - hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolvcsván, a helyi védelmi bizottság szerdai ülésén.

Csoma Ernő (Fidesz-KDNP), Tolcsva polgármestere arról szólt, hogy legalább félmilliárd forint kellene ahhoz, hogy a Tolcsva-patak megrongálódott medrét helyreállítsák, és a község védett legyen egy esetleges újabb árvíz ellen. Szükséges lenne a világörökség részeként jegyzett Tokaj-hegyaljai borvidék településén a pincék, utcák felszíni vízelvezetésének megoldása is.

A félmilliárd forintra becsült helyreállításhoz csupán százmillió forintra tud pályázni a település.

Az ülésen elhangzott az is: a kormány a térségben Erdőhorváti, Tolcsva és Vámosújfalu vízkár-elhárítási tervének elkészítését vállalta át.

Erről Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca államtitkára kedden Felsőzsolcán megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvízzel fenyegetett több mint 90 településének árvízi védekezési tervet kell készítenie, erre a kormány településenként 3 millió forintot biztosít.

Verbovszki Károly, Háromhuta független polgármestere a tolcsvai ülésen azt mondta: csalódott, mert Komlóskával együtt kimaradtak ebből, és így saját erőből, valamint bizonytalan pályázatok segítségével próbálják megoldani a helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában