Ország-világ

2011.03.29. 08:52

Orbán szerint az új alkotmány kivételesen erős alaptörvény lesz

Napirend előtti felszólalásában a kormányfő hangsúlyozta: az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményeiből kiderült, hogy "a magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, erősek és elszántak a tekintetben, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, mindezen felül pedig egységesek abban, hogy milyen Magyarországon akarnak élni, milyen jövőt akarnak építeni, és azt milyen közös értékek alapján képzelik el".

Orbán Viktor szerint ugyanaz a cél lebeg az emberek többsége előtt: "azt akarjuk, hogy Magyarországra végre az a hely legyen, ahol a magyar emberek az elsők, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, ahol mindenkinek lehetősége van boldogulni és sikeressé válni". Hozzátette: nincs más hátra, mint az Országgyűlésben véghez vinni, amit az emberek akarnak, "belefoglalni az alkotmányba, ami nincs még benne, de az emberek elsöprő egyetértéssel javasolták, hogy bele kell foglalni; és mindazt, ami benne van a tervezetben, de az emberek nagy többsége nem akarja az alkotmányban látni, ki kell venni belőle".

A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben - ismertette Orbán Viktor. Hozzátette, emellett szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani.

Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni, vagyis alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében - hangoztatta Orbán Viktor, aki szerint ilyen garancia az eladósodottság mértékének alkotmányos szabályozása is.

A miniszterelnök kiemelte: bár ő személy szerint egyetért vele, de a válaszadók többsége nem támogatja a gyermekek után járó extra szavazat bevezetését. Az emberek "annál inkább" egyetértenek abban, hogy a gyermeknevelés közcélú és közhasznú cselekedet, aminek a költségeit "nem szabad adóval sújtani".

A magyar emberek ugyanakkor "minden eddiginél határozottabban megüzenték, hogy a magyar termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később" - mondta a kormányfő. Kiemelte: jóformán nincs olyan, aki ne értene egyet azzal, hogy szükség van a nemzeti vagyon, azon belül a termőföld és a vízkészlet alkotmányos védelmére.

A magyarok rendet akarnak az élet minden területén, az emberek kinyilvánították, hogy a törvénynek a törvénytisztelőket kell védeni, és a bűnözőkkel szemben sokkal szigorúbban kell fellépni. A válaszadók 94 százaléka akarja azt, hogy a bíróságok szabjanak ki indokolt esetben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a válaszokból az is kiderül, hogy az emberek azt szeretnék, ha nem lehetne a "közpénzekkel trükközni és offshore cégeken keresztül eltüntetni, ahogy az az előző korszakban gyakorlattá vált." Emellett a válaszadók döntő többsége ragaszkodik a "nemzet határon kívüli részeihez és a velük való összetartozást bele kell foglalni az alkotmányba".

A kormányfő szerint elárulják szavazóikat azok az ellenzéki pártok, amelyek tudatosan és előre elhatározottan kivonják magukat az alkotmányozásból. "Sajnálatos, de vannak, akiknek tíz hónap sem volt elég, hogy elfogadják a magyar választók akaratát, továbbra is makacsul ellenszegülnek a változásnak, a megújulásnak" - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: mivel ellenzéki pártok nem hajlandók megjeleníteni azokat az értékeket, amelyek képviseletére felhatalmazást kaptak, a kormánypártoknak különleges felelősségük van abban, hogy minden magyar ember érdekét szem előtt tartsák, azokét is, akik választott képviselőik révén nem tudják érvényesíteni őket.

Orbán Viktor ugyanakkor megköszönte Szili Katalin független képviselőnek, volt szocialista házelnöknek azt a "komoly és odaadó munkát", amelyet a politikus a nemzeti konzultáció során végzett, és így "kiállt választói és az ország mellett".

Az MSZP kudarcként értékeli az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációt, mivel az "irányított kérdésekre" a nyolcmillió választópolgár alig több mint tíz százaléka válaszolt. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő kijelentette: a legcélravezetőbb lett volna, ha az alkotmánytervezet szövegének egészéről társadalmi vita indul, ahogyan azt az MSZP - az alkotmányozásba való visszatérésének feltételéül szabott - törvényjavaslatában kezdeményezte.

Schiffer András frakcióvezető a parlamentben a miniszterelnök felszólalására reagálva kijelentette, hogy a nemzeti konzultáció "önmagában egy színjáték" volt. Szerinte a kormány azért nem kér népszavazást az alaptörvényről, mert "a magyar emberek nem fognak megerősíteni egy olyan alkotmányt, ahonnan törlik a szociális biztonsághoz való jogot, ahonnan törlik az egészséges környezethez való jogot, ahol a következő kormányzatnak nem lesz szabadsága abban, hogy egy igazságos társadalompolitikát, a társadalmi egyenlőséget érvényesítő társadalompolitikát vigyen véghez".

Az LMP április 17-re tüntetést szervez a budapesti Vörösmarty térre, mert a párt szerint a Fidesz-kormány és alkotmánytervezete "rég nem látott veszélyt jelent a demokráciára, a szociális és környezeti jogokra".

A Jobbik további kérdéseket is feltett volna a nemzeti konzultáció során. Balczó Zoltán frakcióvezető-helyettes a miniszterelnök beszédére reagálva közölte: vannak, akik szerint az alkotmányozásnál égetőbb kérdésekkel kellett volna foglalkozni, például munkahelyteremtéssel, a kisvállalkozókkal, vagy a devizahitelesekkel. Véleménye szerint az alaptörvényt a ciklus végéig kellett volna megalkotni. Jobbikos képviselők 25 módosító indítványt nyújtottak be az alkotmány tervezetéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában