Ország-világ

2011.03.01. 20:01

Rendkívüli EU-csúcsot tartanak Líbiáról

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői rendkívüli csúcsértekezletet tartanak március 11-én Brüsszelben a líbiai és észak-afrikai válságról - mondta kedden Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Az elnök Catherine Ashtont, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét bízta meg a találkozó előkészítésével.

Nicolas Sarkozy francia elnök, Nagy-Britannia, illetve az arab népi megmozdulások által közvetlenül érintett dél-európai országok sürgetésére döntött Van Rompuy az EU-csúcs összehívása mellett.

A líbiai felkelők bejelentették, hogy a keleti Bengáziban katonai tanácsot alakítottak, s a testület várhatóan a leendő líbiai hadsereg magja lesz.

A bizottság összetételét még nem határozták meg teljes egészében. Az viszont biztos, hogy nem lesz tagja Abdel-Fattáh Júnisz tábornok, Moammer Kadhafi egykori minisztere, aki átállt a felkelők oldalára.

Szalva Bugaigi ügyvéd, a felkelés egyik vezetője szerint a felkelők oldalára állt tisztek között vita van arról, hogy megindítsák-e a Tripoli felszabadítását célzó műveletet. Ahmed Katrani tábornok ellenzi ezt a tervet. Érvelése szerint a fővárost túszul ejtették. Kapcsolatba léptek az ott lévő felkelőkkel, akik kérték, hogy az ország más részeit ellenőrző felkelők ne tegyenek semmit, mert ők maguk is boldogulnak.

A felkelés tizenötödik napján Kadhafi erőinek a fennhatósága gyakorlatilag már csak a fővárosára és környékére terjed ki. A Tripolitól 50 kilométerre nyugatra lévő az-Závija védői az éjszaka visszaverték a kormányerők támadását. Ezt követően népünnepély kezdődött a városban. Szemtanúk szerint a Kadhafihoz hű erők hat órán tartó elkeseredett küzdelmet vívtak a város visszavételéért.

Melissa Fleming, az ENSZ menekültügyi főbiztosa hivatalának szóvivője szerint a líbiai-tunéziai határon a helyzet lassan válsággá érik. A Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elleni tüntetéseket követő megtorlástól tartva több mint 140 ezer ember hagyta el az országot Egyiptom és Tunézia felé.

A nemzetközi közösség nem nézi ölbe tett kézzel, ahogy Kadhafi vérbe fojtja a tiltakozásokat, és a szankciók mellett egy Líbia feletti légtérzár bevezetését fontolgatja. Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy a térségbe küldi haditengerészetének és légierejének néhány egységét. Kedden pedig a washingtoni képviselőház külügyi bizottsága előtt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta: Líbia vagy békés demokráciává válik, vagy elhúzódó polgárháború elé néz.

Ekmeleddin Ihsanoglu, az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) főtitkára kedden hangsúlyozta, hogy szervezete elítéli a líbiai helyzet katonai eszközökkel történő megoldását, és türelemre intette a nemzetközi közösséget. Az ENSZ emberjogi tanácsának genfi ülésén felszólaló Ihsanoglu kiemelte: az OIC két missziót küldött Líbia határához, hogy a helyszínen szerezzen tapasztalatokat a humanitárius szükségletekről.

Kígyózó sorok állnak a líbiai fővárosban a bankok előtt, miután Moammer Kadhafi líbiai vezető "hangulatjavító intézkedésként" bejelentette, hogy alanyi jogon mindenki 500 dinárt vehet föl a pénzintézetekből - jelentette kedden az MTI Hírcentrumának stábja a kelet-líbiai Bengáziból.

Hírek szerint Tripoliban sorban állás van a kenyérboltok előtt is. Bár a készletek fogyóban vannak, egyelőre nincs akut élelmiszerhiány.

Kimerülőben vannak viszont a gázpalack-készletek, a napokban szinte már lehetetlen volt ezeket beszerezni. Valószínűleg a lakosok azért vásárolták föl a készleteket, mert az összecsapások miatt attól tartanak, hogy gázhiány lesz az országban, és akadozhat az áramellátás is.

Fővárosi lakosok elmondták, Tripoliban viszonylag nyugalomban telnek a nappalok. Az utcák jórészt kihaltak, de egyre több csomópontban, kereszteződésben jelennek meg fegyveres civilek - kormánypárti fiatalok -, akik leállítanak minden arra járó autót, ellenőrzik az okmányokat, és átkutatják a kocsit fegyvereket keresve.

A helyiek ebből arra következtetnek, igaz lehet az a hír, miszerint Kadhafi emberei megnyitották a fegyverraktárakat az őket támogató civilek előtt - jelentette Líbiából Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrumának tudósítója.

Moammer Kadhafi líbiai vezető menesztette a hírszerzés főnökét, aki kulcsszerepet játszott a rendszerellenes tüntetések elfojtásában - közölte a Kurina című líbiai lap.

Oroszország támogatja a Kadhafi-rezsim elleni nemzetközi szankciókat és kész csatlakozni ezekhez a büntetőintézkedésekhez, mert megengedhetetlennek tartja a líbiai hatóságok eljárását - közölte kedden egy meg nem nevezett kremlbeli forrás újságírókkal.

A név nélkül nyilatkozó megemlítette, hogy Oroszországnak vannak érdekeltségei Líbiában, egyebek között a hadiipari szférában, de "nem hajlandó emberéleteket fegyverekre cserélni". Hozzátette azonban, hogy a meglévő szerződéseket Moszkva kész újra megkötni majd az új líbiai hatalommal.

Egy katonadiplomáciai forrás vasárnap azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a Líbiára az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghirdetett fegyverszállítási tilalom Oroszországnak mintegy négymilliárd dollárnyi veszteséget okoz, lévén Líbia Észak-Afrikában az orosz fegyverek egyik legnagyobb vásárlója.

Nemzetközi közvetítést javasol a líbiai válság békés rendezése érdekében Hugo Chávez venezuelai államfő.

Chávez a javaslatról már tárgyalt a baloldali latin-amerikai államokat tömörítő ALBA-csoport országaival, illetve más dél-amerikai államokkal és egyes európai országokkal is.

Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

Címkék#Líbia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában