Ország-világ

2011.06.06. 14:12

Budaházy-ügy: védence szabadlábra helyezését kérte az ügyvéd

Budapest – Budaházy György szabadlábra helyezését kérte ügyvédje, elsősorban védence gyermekeire hivatkozva, a terrorcselekmények vádjával folyó büntetőper hétfői tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon.

Delmagyar.hu

Budaházyt két éve tartják fogva. Az eljárás korábbi szakaszában több gyanúsított is hónapokig előzetes letartóztatásban volt, jelenleg azonban már csak az első-, illetve a harmadrendű vádlott, [namelink name="Szász Endre"] áll a legsúlyosabb kényszerintézkedés hatálya alatt. A Fővárosi Bíróság utoljára három hónapja utasította el [namelink name="Budaházy György"] szabadlábra helyezési indítványát, amelynek elbírálása másodfokon még folyamatban van.

A hétfői tárgyaláson az elsőrendű vádlott védője, [namelink name="Szikinger István"] elsősorban arra hivatkozott, hogy Budaházy gyermekei nagyon megsínylik édesapjuk több éves távollétét, különösen az egyik kislány, akinél már súlyos, szakértők által is leírt lelki problémák merültek fel. Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy eddig nem kaptak részletes, érdemi választ szabadlábra helyezési indítványaikra.

Szikinger István megjegyezte, hogy a házi őrizet elrendelésénél alkalmazható elektronikus nyomkövető már több mint egy évtizede a magyar szabályozás része, különböző okok miatt azonban a hatóságok mégsem alkalmazzák, de ez nem írható a vádlott terhére. Ezért őt nem érheti hátrány, és a védelem gondoskodni fog arról, hogy lehessen alkalmazni a berendezést – tette hozzá.

A kényszerintézkedés kérdésében Budaházy kijelentette: meglehetősen sérelmes a számára, hogy a bíróság azt feltételezi róla, ha kiengedik, megszökik és végleg elhagyja a gyermekeit. Ismételten szóvá tette, hogy az előzetes letartóztatásban sérülnek védekezéshez fűződő jogai, alig van lehetősége az eljárás iratai, a bizonyítékok megismerésére. Budaházy megjegyezte azt is: sok nyomozás indult ellene az elmúlt nyolc évben, de sohasem vonta ki magát az eljárások alól, jelen perben is mindvégig részt kíván venni.

A hétfői tárgyaláson a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai jegyiroda elleni Molotov-koktélos támadással kapcsolatos vádpontban hallgat ki tanúkat a bíróság. Először egy középkorú nő sírva beszélt arról, hogy amikor 2008 márciusában a Hungarica együttes koncertjére akart tíz jegyet venni, az eladólány azt mondta neki: fasisztákat nem szolgálnak ki, egy férfi alkalmazott pedig karon fogta és kikísérte a helyiségből. Ezután a nő internetes portálokon, például a kuruc.infon szóvá tette a történteket, április 1-jén pedig bekövetkezett a merénylet.

A nő a tárgyaláson hosszan, sírva panaszkodott amiatt, hogy sem a fogyasztóvédelmi hatóság, sem az Egyenlő Bánásmód Hatóság nem orvosolta a jegyirodában elszenvedett sérelmeit, illetve azt mondta, hogy a „nemzeti oldalon" nincsenek agresszív emberek, csak segítőkészek és jószívűek. „Nem értem, hogy miért kell itt lennem nekem, és ezeknek a rendes, jószívű hazafiaknak" – mondta a tanú a vádlottak padjára mutatva.

A vád szerint a jegyiroda elleni támadást a Budaházy György által irányított Hunnia Mozgalom tagjai követték el. A 2008. április 1-jén elkövetett gyújtópalackos akció nyomán az irodahelyiség kiégett, a kár mintegy félmillió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában