Ország-világ

2011.07.03. 20:15

Vona Gábor egységesítené a gárdistákat

Egységesítésre szólította fel a magukat gárdistáknak nevező szerveződéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő.

Egységesítésre szólította fel a magukat gárdistáknak nevező szerveződéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő egy új gárdista alakulat budapesti zászlóbontó rendezvényén, amelyet a két évvel ezelőtt jogerősen feloszlatott Magyar Gárda melletti tüntetésre emlékezve tartottak vasárnap a belvárosi Erzsébet téren.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a magát Új Magyar Gárdának nevező szerveződés rendezvényén, a fehér inget, fekete nadrágot viselő alakulat tagjai előtt Vona Gábor - a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület alapítója - azt mondta, a megosztás és a széthúzás nem a magyar nép érdekeit szolgálja. Ezért még az idén egyesülnie kell a különböző érdekek és nézeteltérések miatt szétvált szerveződéseknek - hangoztatta.

A "bajtársiasság napja" elnevezésű rendezvényen, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, ott volt több, magát gárdistának nevező egyenruhás alakulat képviselője is. Juhász Tamás, az Új Magyar Gárda főkapitánya szintén az egységre szólította fel a fekete és piros színű zászlók, illetve a fekete alapon oroszlános címert ábrázoló gárda-zászlók alatt összegyűlt százfőnyi gárdistát.

Murányi Levente, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy "a gárdisták nem nácik, nem fasiszták, sem félkatonai szervezetek, hanem magyarok".

A megemlékezést abból az alkalomból tartották, hogy két éve, 2009. július 4-én az Erzsébet téren mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárda feloszlatását kimondó aznapi jogerős bírósági döntés ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is meggyanúsított Budaházy György szabadon bocsátása mellett.

Az Erzsébet téren akkor összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel, de miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. A rendőrök akkor összesen 216 embert, köztük Vona Gábort is előállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában