Ország-világ

2011.08.09. 11:10

Terhességi tesztet kérhet a munkaadó: Felmondólevél a szülés napján?

Az új munka törvénykönyv a nőket nem csak a terhesség és a gyes vagy gyed alatti felmondási védelem lehetséges eltörlése miatt érintheti rosszul.

munkatársunktól

A családosok vagy a gyermeket tervezők több szempontból is rosszul járhatnak, ha a munka törvénykönyve ebben a formában lép életbe. Például a tervezetben már nem szerepel az a korábbi tiltás a munkaadók felé, hogy az álláskeresőt nem kötelezhették terhességi teszt elvégzésére (Ezt korábban kizárólag abban az esetben kérhette a leendő munkaadó, ha a munkakört a veszélyessége - sugárzás vagy vegyszerek használata - miatt várandós anya nem tölthette volna be). Most azonban ugyan nem engedélyezik, de nem is tiltják meg – idézi Kolonnay Csilla nemzetközi munkajogászt az fn.hu.

A felmondási tilalom megszűnése nemcsak a gyesen, gyeden lévő nőket, hanem a várandós anyák elbocsátását is lehetővé teszi. Egy apró, megfogalmazásbeli kiskapu miatt akár a szülés napjával kézhez kaphatja valaki a felmondólevelét. Emellett a szabadságok csökkenése is a családok elleni cselekedet – vélekedett Kolonnay Csilla nemzetközi munkajogász, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professzora .

>>>Az fn.hu bővebb cikkét megtalálja itt >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában