Ország-világ

2011.10.11. 20:50

Kövér: megszüntetjük a választójogban a határon túli magyarok megkülönböztetését

A nemzet újrateremtésének útján tett következő lépésként arra készül az Országgyűlés, hogy megszüntesse a választójogban a határon túl élő magyar állampolgárokat sújtó hátrányos megkülönböztetést - jelentette ki Kövér László kedden Pétervásárán.

Mindennek nyomán a határon túl élő magyar állampolgárok is beleszólhatnak a jövőben a nemzet ügyeibe - közölte az Országgyűlés elnöke, amikor 43, az erdélyi Gyulakutáról érkezett székely tette le a magyar állampolgársági esküt a Heves megyei településen. Egyben arra figyelmeztetett: vannak olyanok, a magyar Országgyűlésben és a "ti vezetőitek között is", akik a megkülönböztetés megszüntetése ellen fognak voksolni.

Mint elmondta: a Trianon emléknapról, az állampolgárság kiterjesztéséről szóló törvények, valamint az új Alkotmány csak a kezdetet jelentik azon az úton, amelynek a célja annak a szövetnek az újraszövése, amely Trianon előtt jellemezte a nemzetet. Az állampolgárság kiterjesztése éppen azt jelenti - folytatta -, hogy senkinek ne kelljen a szülőföldjét elhagynia ahhoz, hogy beleszóljon a nemzet közös ügyeibe, vagyis a határon túli magyarság megmaradását segíti. Egyben többletfelelősséget is jelent, hiszen magyar állampolgárként, például a székelyek nem csupán szűkebb pátriájukért, hanem a tágabb nemzetért is felelőssé válnak - fűzte hozzá.

A továbbiakban úgy vélekedett, hogy az a válság, amely egy európai gazdasági és civilizációs válság keretében jelenleg a magyar nemzetet sújtja, egyben esélyt teremt a változtatásra a nemzet újrateremtésére. Hiszen ebben a helyzetben a közösségek összekapaszkodnak, mert minden magyar ember felelős minden magyar emberért és ha képesek vagyunk az összefogásra, megerősödve kerülhetünk ki a válságból - mondta Kövér László.

Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évi magyarországi választásokkal eljött a nemzet felébredésének pillanata. Ez annak tudatosulása, hogy nincs külön határon túli, illetve anyaországi magyar ügy, csak egy közös magyar ügy létezik - mondta. Ebben a helyzetben, ha minden magyar megfogja egymás kezét, akkor keblünkre ölelhetjük a Kárpát-medencét - mondta Szász Jenő.

László Árpád Gyulakuta polgármestere azt hangsúlyozta, hogy ahogy egész Erdélyben, úgy Gyulakután is várakozással telve tekintett a magyarság 2011-re, arra az esztendőre, amikor visszatérhetnek a magyar nemzet kebelébe. Ehhez szükség volt egy olyan magyar akaratra, amelyet a Fidesz-KDNP kormány testesít meg - fűzte hozzá a polgármester. A 2400 lelkes, 95 százalékban magyar nemzetiségűek lakta, Székelyudvarhelyhez közeli település 15 éve áll testvérkapcsolatban Pétervásárával.

Címkék#választás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában