Ország-világ

2011.10.06. 14:28

Nemzeti Összefogás Tanácsát hozná létre az LMP

Az LMP törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a világ magyarságának képviseletét biztosító Nemzeti Összefogás Tanácsának létrehozásáról.

[namelink name="Dorosz Dávid"] képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Schiffer András frakcióvezetővel és Karácsony Gergely képviselővel közösen beterjesztendő törvényjavaslat célja, hogy úgy biztosítson többletjogosítványokat a határon túl élő magyaroknak az őket érintő ügyekben, hogy az nem veszélyezteti az egyes közösségek autonómiatörekvéseit.

Elmondta: a parlament mellett működő 50 fős tanács a határon túl élők ügyeiben vétójogot kapna, így az Országgyűlés nem dönthetne róluk, nélkülük.

Az LMP elképzelései szerint a testületbe az egyes közösségekből származó képviselők listás választás útján kerülnének be. A választást a határon túli magyarság körében tartanák.

Dorosz Dávid hangsúlyozta: a javaslat több jogot és valódi beleszólást biztosítana a világ magyarságának az őket érintő ügyekbe, de eközben nem veszélyeztetné a magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit.

Hozzátette: az LMP nemzetpolitikájának alapja, hogy a szülőföldön való megmaradás legfontosabb záloga az autonómia, ezért olyan megoldásokat kell kínálni a határainkon túl élőknek, amelyek nem sodorják ezt veszélybe.

Elmondta azt is, hogy a világ magyarságának szervezeteivel, valamint a magyarországi parlamenti pártok képviselőivel a következő hetekben kezdik meg az egyeztetést az előterjesztésről. Javaslatokat várnak a többi közt a szavazás technikájával kapcsolatban

Címkék#LMP
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában