Ország-világ

2011.10.16. 17:30

Rendőrségi ügy lehet a miniszter botrányából

Csalás gyanújával rendőrségi vizsgálat indulhat Liam Fox volt brit védelmi miniszter közeli bizalmasa ellen, aki a minap lemondott tárcavezető tanácsadójának adta ki magát.

Csalás gyanújával rendőrségi vizsgálat indulhat Liam Fox volt brit védelmi miniszter közeli bizalmasa ellen, aki a minap lemondott tárcavezető tanácsadójának adta ki magát, és vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint még az izraeli hírszerző szolgálatot, a Moszadot is rászedte.

Fox - a kormányzó brit Konzervatív Párt jobbszárnyának egyik prominens képviselője - péntek este jelentette be lemondását, miután kiderült, hogy a vele bennfentes kapcsolatot ápoló barátja, a 34 esztendős Adam Werritty rendszeresen az ő tanácsadójaként lépett fel, és államközi eseményeken is jelen volt, jóllehet nem állt sem a védelmi tárca, sem a Konzervatív Párt alkalmazásában.

Werritty "tanácsadói" minőségében a védelmi minisztert szinte mindegyik hivatalos külföldi látogatásra elkísérte Szingapúrtól Dubajon, Sri Lankán és Ausztrálián át Új-Zélandig, és többtucatnyi alkalommal járt a minisztérium londoni épületében is Fox vendégeként.

A The Independent on Sunday című vezető vasárnapi liberális lap azonban feltárta, hogy Werritty még az eddig gondoltnál is sokkal mélyebben részese volt külpolitikai és biztonságpolitikai ügyeknek, nem egyszer a brit kormány hivatalos politikájával ellentétes, "önjáró" módon.

A lap "több forrásból" származó információi szerint Fox bizalmasa például szorosan együttműködött olyan amerikai konzervatív körökkel, amelyek Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elmozdítására szőttek terveket, jóllehet a hivatalos brit politika az, hogy az iráni nukleáris fejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi konfliktusra diplomáciai úton, az ENSZ bevonásával kell megoldást találni.

A The Independent on Sunday szerint "riadalmat kelthet" a brit külügyminisztériumban, hogy olyasvalaki, akinek "korlátlan bejárása volt" az egykori védelmi miniszterhez, vagyis David Cameron miniszterelnök belső kabinetjének egyik vezető tagjához, "szabadúszó" külpolitika-formálóként léphetett fel.

A lap forrásai szerint Werrittyről, aki teljesen jogosulatlanul a brit parlamenti alsóházának hivatalos névjegykártyáját használta, és ezen Liam Fox tanácsadójaként tüntette fel magát, a Moszad egyenesen azt hitte, hogy ő a brit védelmi miniszter stábfőnöke. Az izraeli hírszerzés olyan nagyra értékelte Fox bizalmasát, hogy Werritty - akinek semmilyen brit kormányzati tisztsége nem volt - az izraeli kormány "legmagasabb szintjein" is össze tudott hozni találkozókat, és a Moszad "az iráni ügyek szakértőjeként" tartotta őt számon.

Az ellenzéki brit Munkáspárt indítványozta, hogy a londoni rendőrség kezdjen vizsgálatot Liam Fox bizalmasa ellen csalás gyanújával. A rendőrség szóvivője vasárnap közölte a BBC-vel, hogy az illetékes ügyosztály "megvizsgálja" az eljárás megindításának lehetőségét.

Az egyre több irányban elágazó botrány ügyében a brit sajtó a pénzügyi visszaélés és a politikai összeférhetetlenség gyanúját is felvetette.

A Daily Mail című konzervatív tömeglap forrásai szerint a Konzervatív Párt pénzügyi holdudvarához tartozó nagyvállalkozók összesen 157 ezer fonttal (több mint 50 millió forinttal) finanszírozták a volt védelmi miniszter barátjának utazgatásait és vállalkozásait. A Mail értesülései szerint az egyik adományozó - egy kockázatitőke-vállalkozást irányító milliomos - egy olyan hadiipari vállalat tulajdonosa, amely a brit királyi légierő (RAF) harci és csapatszállító repülőgépeihez is gyárt alkatrészeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában