Ország-világ

2012.05.29. 12:30

15 életet követelt az újabb földrengés Olaszországban - videó, galéria

Újra rengett a föld Észak-Olaszországban, ahol 5,8-as erősségű rengéseket mértek.

MTI

17:04 - Legalább tizenöten meghaltak a Modena közelében történt újabb olaszországi földrengésben, "négy vagy öt" ember pedig eltűnt – közölte az olasz polgári védelem szóvivője kedden.

"Jelenleg 15 megerősített halálesetről tudunk, négy vagy öt ember pedig eltűnt. Őket még megtalálhatjuk, vagy nőhet az áldozatok száma" – mondta a szóvivő.

Az 5,8-es erősségű földmozgás kedd reggel 9 órakor, 9,6 kilométer mélyen következett be, középpontja Bolognától 40 kilométerrel északra, Pármától 60 kilométerrel keletre volt.

Emilia Romagna régió illetékesei közölték, hogy több mint ötezer embert kellett otthonából kitelepíteni a legutóbbi rengések után.

A régió polgári védelme szerint mintegy hatezren fordultak hozzájuk segítségért. A május 20-i földrengés után 7500 embert kellett kitelepíteni otthonából. A 6-os erősségű korábbi földrengésnek hat hatottja volt ugyanebben a térségben

A Nemzeti Geofizikai és Vulkánkutató Intézet 12 óra 56 perc és 13 óra 05 perc között három, 5-ösnél nagyobb erősségű rengést észlelt.

Illetékesek szerint több ember rekedt a lakóházak és boltok romjai alatt Emilia Romagnában, ahol több épület és műhely épp hogy megnyílt a május 20-i földmozgás után.

Földrengés pusztított töb észak-olaszországi városban. Fotó: MTI (galéria)


A Modenától mintegy 30 kilométerre fekvő Cavezzo faluban lévő műhelyek és gyárak jelentősen megrongálódtak. A Ferrari autógyár és a Ducati motorgyár elővigyázatossági okokból bezárta a térségben működő üzemeit.

Kedden a mentőszolgálatokat akadályozta a mobiltelefon-hálózat üzemzavara. Médiajelentések szerint Bologna környékén időszakosan megszakadt a vonatközlekedés, egészen Firenzéig kiürítették a középületeket és az iskolákat.

Az 5,8-as erősségű földmozgást Észak- és Közép-Olaszországban, így Milánóban is lehetett érezni.

Az utóbbi mintegy tíz napban több száz rengés történt Olaszországban.

Mario Monti miniszterelnök rögtönzött sajtóértekezleten próbálta megnyugtatni a lakosságot.

"Biztosítani akarok mindenkit arról, hogy az állam minden tőle telhetőt megtesz, hogy az Olaszország számára oly fontos térségbe a lehető legrövidebb időn belül visszatérjen a normális élet" – mondta.

A földrengések további károkkal fenyegetik a recesszió sújtotta olasz gazdaságot. Illetékesek az ország egyik legtermékenyebb mezőgazdasági övezetében történt korábbi földmozgások okozta károkat több mint 200 millió euróra becsülték.

Korábban írtuk:

Újabb földrengés történt kedden reggel Észak-Olaszországban, ezúttal 5,8-es erősségű, a földmozgásnak legalább hét halálos és több sérült áldozata van.

A reggel 9 órakor 9,6 kilométer mélyen bekövetkezett földmozgást, amelynek középpontja Bolognától 40 kilométerrel északra, Parmától 60 kilométerrel keletre volt, mindenütt lehetett érezni Észak-Olaszország középső részén.

Három haláleset San Felice del Panaro faluban történt, ahol összeomlott egy üzemépület. Egy közeli faluban, Mirandolában két, Concordiában és Finaléban pedig egy-egy ember vesztette életét, valamint meghalt Rovereto di Novi plébánosa, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy a halála a rengés következménye volt-e - közölte a modenai rendőrfőkapitány.

Mirandolában több templom, köztük a székesegyház megrongálódott.

{liveinfo}01f0ci{/liveinfo}

Live Info videó
Számos irodából, üzletből, iskolákból az utcára menekültek az emberek a rengés miatt.

Mindenütt, ahol érezhető volt a rengés, számos irodából, üzletből, iskolákból az utcára menekültek az emberek.

A térségben, Emilia-Romagna régióban május 20-án történt 6-os erősségű földrengésnek hat halálos áldozata volt, és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Az akkor megrongálódott épületek közül többnek az állapota a mostani rengés hatására romlott, van olyan, amely most omlott össze.

Az utóbbi mintegy tíz napban több száz rengés történt Olaszországban, ezek közül három 5-ös fokozat feletti, 15 pedig 4-es és 5-ös közötti fokozatú volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában