Ország-világ

2012.05.19. 18:58

Görgey Artúr emléktáblát kapott Prágában

Emléktáblát kapott szombaton Prágában Görgey Artúr honvédtábornok, az 1948-49-es magyar szabadságharc honvédségének főparancsnoka, az akkori forradalmi kormány hadügyminisztere.

A Prága központjában, az Óvárosi térhez közeli Kozná utca 8. szám alatti ház homlokzatán elhelyezett gránit emléktábla azonban elsősorban nem a hadvezérnek, hanem Görgey Artúrnak, az első modern magyar vegyésznek szól.

Görgey Artúr (1818-1916) ugyanis ebben a házban lakott 1845 és 1849 között, amikor vegyészetet hallgatott a Károly Egyetemen (akkor Károly-Ferdinánd Egyetem), illetve tanársegédként, vegyészként Prágában dolgozott. Magánéletének egyik legfontosabb eseménye is Prágához fűződik, mert prágai tartózkodása végén a helyi evangélikus templomban feleségül vette Aubioun Adélt, tanára és barátja családjának francia nevelőjét.

"E házban lakott az 1848-49-es magyar szabadságharc kiemelkedő hadvezére. 1845-48 között neves vegyészként a Károly Egyetemen tevékenykedett" - olvasható csehül és magyarul az emléktáblán, amelyre Görgey Artúr bronz domborműve, portréja is felkerült.

Az emléktábla felavatásán megjelentek Görgey Artúr leszármazottai, Katona Tamás budapesti történész, Magyarország prágai nagykövetségének és kulturális intézetének diplomatái és munkatársai, valamint a csehországi magyar szervezetek képviselői.

Az emléktáblát Éles György prágai református lelkész megáldotta. Az ünnepség végén a résztvevők közösen a helyi magyar református közösség Mille DO(re)MI énekkarával együtt elénekelték a magyar himnuszt.

A 65x40 centiméteres szürke gránit emléktáblán elhelyezett bronzból készült Görgey portré Návay Sándor magyarországi szobrászművész alkotása. Az emléktábla költségeit civil adakozással hozták össze.

Az emléktábla felállítását a Görgey Artúr Társaság (GAT) nevű csehországi magyar civil szervezet indította útjára 2005-ben. A megvalósítás érdeme elsősorban Palágyi István Györgyé, a GAT elnökéé, aki megszervezte a gyűjtést a táblaállítás költségeinek fedezésére, és többéves munkával beszerezte az összes szükséges engedélyt is.

"A GAT célja, hogy kiemelten törődjön a magyar tudományos kutatók, tudósok, tanárok múltbeli és jelenlegi tevékenységével, valamint a magyar-cseh tudományos kapcsolatokkal" - magyarázta a GAT tevékenységét az MTI prágai tudósítójának Palágyi, aki maga is vegyész.

"Görgey Artúr emléktáblájának felállításával a GAT egyik fontos célkitűzése teljesült" - húzta alá Palágyi.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai helyi szervezete azt tervezi, hogy a jövőben a márciusi ünnepségeket itt fogja lebonyolítani. Megfelelő emlékhely híján eddig II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemnek a Kisoldali téri volt jezsuita kolostor falán lévő emléktáblájánál emlékeztek meg az 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról.

A táblaavatás után tudományos tanácskozást és emlékünnepséget tartottak a prágai magyar kulturális intézetben. A fórumon előadások hangzottak el Görgey Artúr prágai éveiről, munkásságáról és életművének jelentőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában