Ország-világ

2012.05.31. 19:19

Greenpeace: szükségtelen a paksi atomerőmű bővítése

A szervezet szerint az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez.

Tiltakozik a Greenpeace az ellen, hogy a kormányzat kiemelt fontosságú és szükséges beruházásnak minősítette a paksi atomerőmű telephelyén két új atomreaktorblokk építését - közölte a természet- és környezetvédelmi szervezet csütörtökön.

A Greenpeace közleménye szerint Magyarországnak nincs szüksége az új paksi blokkokra, az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez, mivel eleve nem fenntartható energiatermelési mód. A szervezet szerint nukleáris energia helyett megújuló energiába kell beruháznia az országnak.

Több tanulmány, köztük a Greenpeace Progresszív EnergiaÉForradalomÜ című tanulmánya is bizonyítja, hogy az elöregedő és veszélyes paksi blokkok lépcsőzetes leállításával, új atomerőmű nélkül, és a fosszilis áramtermelés nagy részének kivezetésével együtt is biztosítható a lakosság biztonságos és költséghatékony áramellátása - közölte a szervezet. Álláspontjuk szerint mindez sok új, zöld munkahely teremtésével megvalósítható, ha az ország kihasználja a hazai megújuló energiában, az energiahatékonyságban és energiatakarékosságban rejlő lehetőségeket.

A Greenpeace határozottan ellenzi, hogy kiemelt fontosságú beruházássá minősítették az új paksi blokkokat - hangsúlyozza közleményében a szervezet. Hozzáteszik azt is: egy atomenergetikai projektnél körültekintésre, biztosítékokra és teljes átláthatóságra van leginkább szükség. Ezzel szemben a kiemelt beruházássá minősítés az ellenkezőjét rögzíti: gyorsított ütemben, kevéssé átgondolt módon és társadalmi kontroll nélkül valósíthatják majd meg a terveket. A Greenpeace szerint a kormány nukleáris tervei élesen szemben állnak Magyarország környezeti és a magyar állampolgárok alapvető érdekeivel, illetve a nemzetközi trenddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában