Ország-világ

2012.05.28. 13:53

Ha joga van, Irán tárgyalna az urándúsításról

Irán kész tárgyalni az urándúsításról, ha a Nyugat elismeri, hogy joga van hozzá.

MTI

Teherán kész lenne tárgyalni az urán 20 százalékos szintre dúsítását szolgáló programjáról, ha a Nyugat elismerné, hogy joga van ehhez békés célok érdekében - hangoztatta vasárnap az iráni külügyminisztérium.

"Amennyiben a nyugati országok elismerik, hogy 20 százalékos dúsítási programunk békés, és megkérnek bennünket arra, hogy mondjuk le róla, úgy az Iráni Iszlám Köztársaság mérlegeli majd a kérésüket" - jelentette ki Ramin Mehmanparaszt külügyminisztériumi szóvivő a hivatalos IRNA hírügynökség szerint.

Egy másik iráni hírügynökség, a Mehr ugyanakkor ettől valamelyest eltérően idézte Mehmanparaszt kijelentését.

"Feltéve, hogy (a Nyugat) elismeri a jogunkat az urán 20 százalékos szintre történő dúsításához, úgy megvitatjuk majd," hogyan szerezzük be a teheráni kutatóreaktorhoz szükséges fűtőanyagot" - mondta a szóvivő a Mehr szerint, hozzátéve, hogy "a dúsítás nem gazdaságos, (... de) egy országnak sem hagyjuk, hogy megsértse jogainkat".

Szavai elütnek Fereidún Abbaszi Davaninak, az iráni nukleáris program vezetőjének nyilatkozatától, Davani ugyanis előzőleg úgy vélekedett "nincs ok arra", hogy felhagyjanak az urán 20 százalékos szintre dúsításával.

Míg az 5 százalékosra dúsított urán az atomerőművek fűtőanyagául szolgál, az izotópokat előállító kutatóreaktorok működtetéséhez 20 százalékosra dúsított uránra van szükség. A nyugati hatalmak amiatt aggódnak, hogy a 20 százalékos dúsítottságú uránkészletet már gyorsan az atomfegyver előállításához szükséges 90 százalékos szintre lehet dúsítani.

Teherán tagadja, hogy ez lenne a célja, s a héten Bagdadban folytatott tárgyalásokon visszautasította a nagyhatalmak 5+1-es csoportjának (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) azt az igényét, hogy Irán hagyjon fel az 5 százalékos szint feletti dúsítással, és helyezze letétbe egy másik országban a mostanra mintegy 100 kilogrammnyira tehető, 20 százalékosra dúsított uránkészletét.

Címkék#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában