Ország-világ

2012.05.27. 15:58

Legalizáld, legalizáld! - füves cigarettát szívott a politikus

Füves cigarettát szívott Janusz Palikot, a lengyel parlamentben is képviselt baloldali liberális Palikot Mozgalom (RP) párt vezetője.

Füves cigarettát szívott Janusz Palikot, a lengyel parlamentben is képviselt baloldali liberális Palikot Mozgalom (RP) párt vezetője a marihuána legalizálását követelő tüntetésen szombat este a lengyel fővárosban - olvasható a Gazeta Wyborcza hétvégi online kiadásában.

Több ezren vonultak végig Varsó belvárosán a Szabad Kender (Wolne Konopie) egyesület által összehívott békés menetben. A "Termeszd, szívjad, legalizáld" és "A marihuána gyógyszer" jelszavakat skandáló résztvevők több helyen léggömbökhöz erősített kendermagokat eresztettek szélnek.Palikot a tüntetők aktivitását a parlament székháza előtt köszönte meg, majd füves cigarettát kért a tömegtől, és rágyújtott. A látványos és vitatott happeningekről ismert politikus nem először szólalt fel a cannabis legalizálásása mellett és füvezett nyilvános helyen. Ezúttal a lengyel médiának nyilatkozva kiemelte: nem szakértő, így képtelen meghatározni a cigaretta összetételét, de feltételezi, hogy cannabis volt.

Tomasz Oleszczuk, a fővárosi rendőr-főkapitányság képviselője a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az esetet nem jelentette senki. Arra hivatkozott, hogy "a rendvédelmiseknek nehéz lenne mindenhol jelen lenniük", míg a rádió riportere szerint a füvező politikus közelében rendőrök is voltak.

Ezek után a sajtóhírek online kommentárjaiban többen felháborodásukat fejezték ki a közélet szereplőinek kiváltságai miatt, mert ugyanezen az eseményen a rendőrség 29 személyt, köztük több kiskorút is kábítószer-birtoklás gyanújával állított elő.

Lengyelországban a hatályos törvények értelmében a kiskorúak ügyében a gyámhatóság dönt, a felnőttekre pedig akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható. Az ügyészség vagy a bíróság azonban elállhat a büntetőeljárástól kis mennyiségű kábítószer saját felhasználása esetén, ha úgy ítélik meg, hogy a tettnek nincs jelentős társadalmi hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában