Ország-világ

2012.05.04. 21:53

Orbán Kazahsztánban: a keleti nyitás politikájának újabb sikere

A keleti nyitás újabb jelentős sikerének tartja Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos kazahsztáni látogatását.

A keleti nyitás újabb jelentős sikerének tartja Orbán Viktor miniszterelnök az általa vezetett magyar kormányzati-üzleti delegáció pénteken zárult, kétnapos kazahsztáni látogatását.

Programjának végén a kormányfő találkozott Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, akivel a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben állapodtak meg.

"A mostani látogatás a keleti nyitás politikájának újabb jelentős sikere, mert egy feltörekvő, a következő évtized egyik vezető gazdasági erejével sikerült stratégiai mélységű együttműködést kialakítani" - értékelte a kazah vizitet az MTI-nek Orbán Viktor az Asztanából hazafelé tartó repülőn.

Kazahsztáni útjának utolsó programjáról, a Nurszultan Nazarbajev elnökkel folytatott - eredetileg félórásra tervezett, ám végül több mint egyórás - megbeszéléséről szóvivője, Szijjártó Péter tájékoztatta az MTI-t, közölve, hogy a két vezető megállapodott a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben.

Megállapították, hogy a két állam szoros baráti viszonyban áll egymással, és egyetértettek: "itt az ideje annak, hogy a stratégiai szövetséget a gazdasági együttműködés konkrétumaira fordítsák le". Különösen az energiaszektor, az építőipar, a mezőgazdaság és az egészségügy területén kínálkozik lehetőség a széles körű együttműködésre - ismertette Szijjártó Péter. Több célkitűzésben is megállapodtak - folytatta -, így kazah-magyar vegyesvállalatok alapításában, gazdaságfejlesztési alap létrehozásában és a pénzügyi együttműködés elmélyítésében. Az együttműködés konkrétumainak véglegesítésére a kazah-magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottságot jelölték ki, de nagy szerepe lesz ebben Karim Maszimov kazah miniszterelnök budapesti látogatásának is - közölte a szóvivő.

Az MTI megkérdezte a miniszterelnök szóvivőjét azzal kapcsolatban, hogy több európai politikus is bojkottálja a júniusi közös lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokságot a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval szembeni bánásmód miatt.

Szijjártó Péter azt mondta, a Miniszterelnökségen egyelőre semmilyen döntés nem született arról, hogy Orbán Viktor ellátogat-e az Európa-bajnokság bármelyik mérkőzésére.

A népes magyar kormányzati-üzleti delegáció csütörtökön és pénteken tárgyalt Asztanában. Az első nap ülést tartott a magyar-kazah kormányközi gazdasági együttműködési bizottság, második nap pedig üzleti fórumot tartottak a kazah fővárosban, ahol Orbán Viktor az államfő mellett megbeszélést folytatott az ország kormányfőjével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában