Ország-világ

2012.05.06. 13:34

Pásztor: a magyarság számára a legfontos a szerbiai választás

A vajdasági magyarság számára életbevágóan fontos a választás, mert a közösség egy építkezési folyamat közepén jár.

MTI

A voksolás jelentősége az, sikerül-e megteremteni a továbblépés lehetőségét - jelentette ki [namelink name="Pásztor István"], a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap Noszán.

Az elmúlt években a magyarságnak sikerült konszolidálnia helyzetét, és elfogadnia a továbbfejlődést megalapozó stratégiákat az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, a közösségi építkezés területén – mondta a VMSZ köztársasági elnökjelöltje újságíróknak azt követően, hogy leadta szavazatát.

A VMSZ bebizonyította, nem igaz az - amit öt éve kórusban üvöltött mindenki -, hogy a kisebbségi, nemzeti alapú politizálásnak nincsen jövője. A választás arról szól, a vajdasági magyarság képes-e megteremteni magának a továbblépés lehetőségét – hangsúlyozta Pásztor István.

Szombaton volt öt éve, hogy Pásztor Istvánt a VMSZ elnökévé választották. A politikus szerint ez idő alatt megtették, amit lehetett. A pártelnök bízik benne, hogy a sok száz, sok ezer ember által elvégzett becsületes munka meghozza az eredményét: sok szavazatot kap az elnökválasztáson, és a VMSZ hétfőtől politikai értelemben erősebb lesz a belgrádi és az újvidéki képviselőházban is.

Pásztor István komoly esélyt lát arra, hogy a párt több mint százezer szavazatot kap, a VMSZ-nek legalább öt képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban, tíz-tizenkét jelöltje továbbjut a tartományi képviselőválasztás második fordulójába, a szabadkai és zentai önkormányzatban pedig a szervezet lesz a legerősebb politikai erő.

Az elnökválasztás második fordulójában Boris Tadic, a Demokrata Párt (DS) jelölte számára nagyon fontosak lesznek azok a szavazók, akik az első körben Pásztor Istvánra voksoltak. A VMSZ számára pedig az, hogy sikerüljön több, a közösséget érintő kérdésben megállapodásra jutni – közölte a politikus.

Pásztor István ezek között említette a Nemzeti Tanácsok hatáskörét, a vajdasági vagyon és a tartomány finanszírozásának témáját, az infrastruktúra fejlesztést, valamint a vagyon-visszaszármaztatás és a rehabilitáció ügyét.

A pártelnök hangsúlyozta, megkerülhetetlen a körzethatárok kérdése is, hiszen a vajdasági magyarság tizenhét éve vár arra, hogy az a szabály, amelyet Vojislav Seselj és Slobodan Milosevic gondolt ki a közösség szétverésére, a múlt része legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában