Ország-világ

2012.05.07. 12:41

Putyin elnök letette a hivatali esküt

Harmadszor foglalta el az Oroszországi Föderáció államfői posztját Vlagyimir Putyin, aki hétfőn a moszkvai Kremlben letette a hivatali esküt.

A színpompás esemény, amellyel kezdetét vette Vlagyimir Putyin harmadik, ezúttal hatéves elnöki megbízatása, közel háromezer, elsősorban hazai meghívott jelenlétében zajlott le.

A végrehajtó hatalom, a politika, a tudományos, a kulturális szféra és a közélet számos képviselője között megjelent Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke is. Meghívást kapott Naina Jelcina, Borisz Jelcin néhai elnök felesége is. A külföldi meghívottak között látható volt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök és Gerhard Schröder egykori német kancellár.

A díszes ceremóniát a Kreml emlékezetessé kívánta tenni, nem sajnálva a költségeket. Az elnöki beiktatás helyszíne a Nagy Kreml-palota volt.

Előbb az állami és az elnöki zászlót vitték be elnöki díszőrség katonái az aranydíszítéstől csillogó András terembe, az orosz cárok egykori tróntermébe, majd az elnöki jelképeket és az alkotmányt helyezték el a terem központi helyén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatási ünnepsége. Fotó: MTI (galéria)


Vlagyimir Putyin a kormány épületéből hajtatott át a Kremlhez, ahol a Kreml parancsnoka fogadta, és pontosan délben lépett be az András terembe. Az új államfő beiktatását Vlagyimir Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be, majd Putyin az alkotmány példányára helyezve kezét letette az orosz államfői esküt.

A szöveg időközben változott, hisz 2008-ban módosították az orosz alaptörvényt: az elnöki megbízatás azóta szól hat és nem négy évre.

Az eskütételt követően Vlagyimir Putyin kijelentette: "ma a nemzeti fejlődés új szakaszába lépünk, teljesen új, más szintű, minőségű és mértékű feladatokat kell megoldanunk. Az elkövetkező évek tíz évre előre meghatározzák Oroszország sorsát".

A politikus a nemzeti összefogás fontosságát hangoztatva kijelentette: "demokratikus országban akarunk élni és fogunk élni, amelyben mindenki teret kap, és szabadon használhatja tehetségét, munkáját, erejét. Sikeres Oroszországban akarunk élni és fogunk élni, amelyet megbízható, nyílt és kiszámítható partnerként tisztelnek majd."

Putyin elismeréssel szólt elődje, Dmitrij Medvegyev elnöki tevékenységéről, aki rövid leköszönő beszédében a hatalom folytonosságát hangsúlyozta, amely - mint mondta - az erős állam működése, az ország lakosságának boldogulása miatt szükséges. Hozzátette: teljesítette vállalását, de elismerte, hogy nem minden eltervezett feladatot sikerült végigvinnie.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatási ünnepsége. Fotó: MTI (galéria)


Az ünnepélyes beiktatást követően az államfő átvette az orosz hadászati atomfegyverzetet indító berendezés kulcsát tartalmazó bőröndöt. Államfői tisztségében a haderő főparancsnoki tisztét is betölti.

Az "atombőrönd" 1983 óta létezik Oroszországban. Egy-egy ilyen automata indító berendezés van a védelmi miniszternél és a vezérkari főnöknél. Legalább kettőjük hozzájárulása, a megfelelő kód megadása hozhatja mozgásba az orosz atomfegyverzetet.

Vlagyimir Putyin egyik legelső elnöki ténykedéseként, ígéretének megfelelően, Dmitrij Medvegyev eddigi elnököt jelölte kormányfőnek. Az előterjesztés alig két és fél órával elnöki eskütételét követően érkezett be a parlamenthez.

A tervek szerint az orosz törvényhozás (duma) kedden, rendkívüli ülésen dönt a beterjesztésről. Medvegyev máris egyeztetéseket kezdett a parlamenti frakciókkal a jelöléséről, egyúttal folytatta a tárgyalásokat leendő kormánya összetételéről.

Elnöki minőségében Putyin egy sor utasítást is aláírt. Egyebek között arról rendelkezett, hogy a kormány készítse elő az ország társadalmi-gazdasági fejlődésének 2030-ig szóló hosszú távú előrejelzését. A prognózist az év végéig el kell fogadni.

Az orosz alkotmánynak megfelelően az eddig Putyin vezette kormány mandátuma is megszűnt. Az ügyvivő kormány vezetésével megbízott Viktor Zubkov eddigi miniszterelnök-helyettes hétfőn aláírta a rendeletet a kormány lemondásáról. Az alkotmány előírása szerint a testület ügyvivőként látja el feladatát az új kormány megalakításáig.

Miután a duma megszavazza Medvegyev jelölését, a leendő kormányfőnek egy hete lesz a törvények szerint arra, hogy beterjessze javaslatát az államfőnek a kormány összetételére.

Az utóbbi egy hónapban intenzív háttértárgyalások folytak a Kremlben és a parlamentben a Medvegyev-kormányról. A politikus múlt heti, több országos televíziónak adott interjújában nem zárta ki, hogy komoly változások lesznek a testületben. A parlamenti ellenzék arra számít, hogy képviselői helyet kapnak benne.

Putyin kormánya a 12. volt Oroszország szuverenitásának 1990-ben történt deklarálása óta, de csak a negyedik azoknak a kormányoknak a sorában, amelyek kitöltötték mandátumukat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatási ünnepsége. Fotó: MTI (galéria)


Putyin és Medvegyev már tavaly szeptemberben, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt kongresszusán bejelentette, hogy az idén egymást váltják az államfői és kormányfői poszton. Lépésük ellenzéki körökben széles körű bírálatot váltott ki.

A régi-új orosz államfő beiktatását beárnyékolta, hogy hétfőn a hatalmának továbbélése ellen szervezett fehér szalagos moszkvai tiltakozó akció résztvevőit sorra állították elő a rendőrök. Tiltakozó megmozdulásokról érkezett hír Szentpétervárról is.

A vasárnap Moszkvában tartott Milliók menete akció a karhatalom erői és a tüntetők összecsapásával ért véget. A hatóságok közel 450 embert állítottak elő, a főszervező Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális ellenzéki párt elnökét bíróság elé állítják.

Korábban írtuk:

Vlagyimir Putyin új orosz elnök letette az elnöki esküt hétfőn délben a moszkvai Kremlben, ezzel megkezdte harmadik, ezúttal hatéves államfői mandátumát.

A díszpompás eseményt, amely háromezer meghívott jelenlétében zajlott, élőd adásban közvetítették az orosz és a nagy külföldi televíziók.

Az új államfő beiktatását Vlagyimir Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be. Putyin az alkotmányra tette le az orosz esküt.

Előzőleg Dmitrij Medvegyev leköszönő államfő rövid beszédben hangsúlyozta a hatalom folyamatosságát, az erős állam működése, az ország lakosságának boldogulása érdekében.

Elmondta: teljesítette vállalását, de elismerte, hogy nem minden eltervezett feladatot sikerült végigvinnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában