Ország-világ

2012.05.25. 15:28

Továbbra is vezetnek a kormánypártok

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat

MTI

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása szerint május végén a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat, a Fidesz előnye pedig a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is több mint másfélszeres mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében.

A közvélemény-kutató pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: legutóbbi, ezer embert érintő telefonos kutatása azt mutatta, hogy a választókorúak 48 százaléka menne el egy most vasárnap tartandó szavazásra, így a hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest nem változott. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya májusban kis mértékben csökkent, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A pártok erőviszonyai a felmérés szerint nem mutattak döntő változást, a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalék, az MSZP 15 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 7, a Jobbiké 9, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióé pedig 3 százalék.

A biztos pártválasztók között május végén a Fidesz 41 százalékon, az MSZP 25 százalékon áll. A Jobbikra 17, az LMP-re 9 százalék voksolna, a DK pedig 4 százaléknyi szavazatot kapna.

Az intézet május 17. és 23. között, ezer felnőtt telefonos megkérdezésével végezte el felmérését, az adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában