Ország-világ

2012.12.20. 14:10

Átadták a a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat

Átadták a a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat és a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjakat a Magyar Tudományos Akadémián.

Átadták a a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat és a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjakat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

A Charles Simonyi Bizottság javaslata alapján ösztöndíjban részesült Balla József, az orvostudomány doktora (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum), Czigány Tibor, a műszaki tudományok doktora (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és Csörgő Tamás fizikus (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet) - jelentette be Keszthelyi Lajos, a bizottság elnöke a díjátadón.

Idén Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat ítélt a kuratórium Fésüs Lászlónak, a biológiai tudományok doktorának (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet), Sóvágó Imrének, a kémiai tudomány doktorának (Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen- és Analitikai Kémiai Tanszék) és Stépán Gábornak, a műszaki tudományok doktorának (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem).

A díjazottak éppen úgy alakították, alakítják Magyarország 20. és 21. századi történetét, mint ahogyan a két ösztöndíj névadója, Charles Simonyi és Szilárd Leó tette - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke köszöntő beszédében elmondta: az ösztöndíjakra idén összesen 29 jelölés érkezett a magyar felsőoktatási vagy kutatói intézményektől. A Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjra 22, a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjra 7 pályázat érkezett, 3 pályázat nem felelt meg a kiírás formai szempontjainak.

Az elismeréseket Bíró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIM) államtitkára adta át.

A Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat 2000-ben alapították a Simonyi család felajánlásával. A nemzetközi hírű szoftverfejlesztő, a legendás fizikus-tanár, Simonyi Károly fia akkor 25 millió forintot adományozott a kimagasló teljesítményt nyújtó magyar kutatók számára. 2002-ben újabb 25 millió, 2006-ban és 2009-ben pedig további 30-30 millió forintot biztosított az eredeti cél megvalósítására Charles Simonyi, ami lehetővé tette a program folytatását. Az ösztöndíjat évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg.

A Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj célja olyan, világszerte elismert eredményt felmutató tudósok támogatása, akik személyes tekintélyüket iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segítik elő fiatal munkatársaik, hallgatóik sikeres pályáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában