Ország-világ

2012.12.11. 06:54

Letartóztatták Mali miniszterelnökét

Katonák vették őrizetbe hétfő éjszaka otthonában Mali miniszterelnökét, Cheick Modibo Diarrát - közölte egy illetékes az elnök környezetéből.

MTI

Kedd hajnali tájékoztatása szerint a katonák közölték, hogy a kormányfő letartóztatását Amadou Haya Sanogo, a márciusi puccsot végrehajtó katonai junta vezetője rendelte el.

Mintegy húsz katona érkezett a miniszterelnöki rezidenciához egy fővároson kívüli laktanyából, amely a puccsisták főhadiszállása volt. Szemtanúk szerint betörték a rezidencia ajtaját, és "kissé erőszakosan" vitték el a kormányfőt.

A miniszterelnök letartóztatásáról egy a környezetéhez tartozó illetékes tájékoztatott kedd hajnalban. A katonák közölték szerinte, hogy a kormányfő letartóztatását Amadou Haya Sanogo, a márciusi puccsot végrehajtó katonai junta vezetője rendelte el. A miniszterelnök letartóztatását diplomaták és rendőrök is megerősítették.

Mintegy húsz katona érkezett a miniszterelnöki rezidenciához egy fővároson kívüli laktanyából, amely a puccsisták főhadiszállása volt. Szemtanúk szerint betörték a rezidencia ajtaját, és "kissé erőszakosan" vitték el a kormányfőt a laktanyába. Az egyik katona azt mondta indoklásul, hogy Diarra feszültséget gerjesztett az országban, és ez aggodalomra adott okot.

Néhány órára rá Diarra tévéüzenetében arról tájékoztatta "az ország jövőjéért aggódó és a békében reménykedő" polgárokat, hogy lemond, és vele együtt távozik a teljes kormány is.

Diarrának hétfő este Párizsba kellett volna repülnie orvosi kivizsgálására, de lemondta útját, miután tudomására jutott, hogy poggyászát leszedték a gépről. Korábbi hírek szerint a kormányfő rövid tévéüzenetben akarta tájékoztatni a nyilvánosságot, a felvétel el is készült, de a tévécsatorna központjába katonák érkeztek, és elkobozták.

A márciusi államcsíny után a nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) rávette a puccsistákat, hogy adják át a hatalmat egy civil kormánynak, de az átmeneti kabinet nem volt képes megszervezni az általános választásokat, és rendezni a közállapotokat. Augusztusban alakult meg a Diarra vezette új nemzeti egységkormány, amely a működésképtelen kabinetet váltotta fel.

A katonai puccs után a nyugat-afrikai ország gyakorlatilag kettészakadt. Északon az ország kétharmadát, egy Franciaország nagyságú területet iszlamisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik az iszlám jogrend, a saría alapján működő független államszervezetet akarnak ott létrehozni. Az ECOWAS hajlandó katonai segítséget nyújtani Bamakónak, hogy egyben tartsa az országot, de feltételül szabta egy működőképes központi kormány létrejöttét. Diarra - aki korábban NASA-kutató és a Microsoft vállalat afrikai regionális vezetője volt - egyetértett azzal, hogy gyors katonai beavatkozással kell véget vetni az iszlamista megszállásnak.

Közben egyre gyakrabban hangzanak el olyan vélemények, hogy Észak-Maliban egy "második Afganisztán" van kialakulóban. A válság következtében eddig több százezer ember menekült el otthonából az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában