Ország-világ

2013.03.02. 14:34

Korrupció gyanújával vizsgálat indult a cseh miniszterelnök ellen

Korrupció gyanújával vizsgálatot indított Petr Necas cseh kormányfő és három volt parlamenti képviselő ellen a prágai államügyészség.<br>

Korrupció gyanújával vizsgálatot indított Petr Necas cseh kormányfő és három volt parlamenti képviselő ellen a prágai államügyészség.

A Právo című független baloldali napilap szombaton azt írta, hogy a négy politikus elleni büntetőeljárást február elején Václav Láska prágai ügyvéd kérte. Beadványát az államügyészség először elutasította, de fellebbezése után a döntést felülvizsgálták. A beadványt a prágai államügyészség a héten elfogadta, s pénteken utasította a rendőrséget, hogy kezdje meg a bejelentés kivizsgálását.

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Időközben kiderült, hogy a három volt képviselő - Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa - később jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében.

Láska szerint az ügy kimeríti a korrupció fogalmát. Az ügyvéd Necast azzal vádolja, hogy a posztokkal lefizette a képviselőket, míg a képviselőket azzal, hogy ezt elfogadták. A hatályos cseh törvények szerint mindkettő büntetendő.

Necas a korrupció vádját már korábban visszautasította és alaptalannak minősítette. Tagadja, hogy a parlamentből távozó politikusok valamiféle ellenszolgáltatásként kapták volna meg új pozíciójukat. Szerinte Snajdr, Tluchor és Fuksa azért kaptak helyet az állami cégek menedzsmentjében, mert korábbi munkájuk során olyan tapasztalatokhoz jutottak, amelyeket most az állam érdekében fel tudnak használni.


Címkék#Csehország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában