Ország-világ

2013.06.29. 13:46

Megemlékezett Horn Gyuláról az MSZP választmánya

A múlt szerdán elhunyt politikusra először egy kisfilmmel emlékeztek, majd Mesterházy Attila méltatta érdemeit.

MTI

Horn Gyula volt kormányfő és pártelnök emléke előtt tisztelgett az MSZP választmánya szombaton.

A múlt szerdán elhunyt politikusra először egy kisfilmmel emlékeztek, majd [namelink name="Mesterházy Attila"] méltatta érdemeit.

A pártelnök azt mondta, kevés magyar politikus tudta beírni a nevét az európai és a világtörténelembe, Horn Gyuláról azonban az is elmondható, hogy új fejezetet nyitott: a demokratikus átalakulásról és Európa újraegyesítéséről szólót.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: Horn Gyula teljesítménye az egész nemzet érdekét szolgálta. A baloldaliaknak azonban azért is fontos az emléke, mert 1990-ben ő kezdte újjászervezni, majd kormányzásra képes erővé tenni a szocialista pártot - folytatta.

Horn Gyula "ezeket a célokat maradéktalanul elérte, ő tette lehetővé, többek támogatásával, hogy a Magyar Szocialista Párt az újkori magyar történelem egyik legfontosabb szereplője legyen" - jelentette ki. Mesterházy Attila szerint az MSZP jelenlegi vezetésének ehhez hasonló feladattal kellett szembenéznie 2010-ben.

Horn Gyula vezető politikusként sem felejtette el, honnét jött, hogy a kisembereket, a hétköznapi embereket képviseli. Ez ma is iránymutatás az MSZP-nek - hangsúlyozta.

A választmányi tagok - akik az ülésre érkezve beírhattak a Jókai utcai pártszékház aulájában kihelyezett emlékkönyvbe - ezután egyperces néma felállással tisztelegtek Horn Gyula emléke előtt.

Horn Gyula 1994 és 1998 között volt miniszterelnök. Múlt szerdán, hosszú betegség után, 81 évesen hunyt el.

A választmány tanácskozása zárt üléssel folytatódik. Mesterházy Attila és Botka László az utóbbi hetek politikai eseményeiről, köztük az Együtt-PM szövetséggel kezdett tárgyalásokról számol be. Várhatóan elfogadják az MSZP programjának alapvetéseit is: egy dokumentumot, amely a szocialisták legfontosabb céljait, vállalásait, javaslatait összegzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában